We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Christian Marin Community Center / Guillaume Ramillien Architecture

Christian Marin Community Center / Guillaume Ramillien Architecture

© Pascal Amoyel© Pascal Amoyel© Pascal Amoyel© Pascal Amoyel+ 19

Limeil-Brévannes, France
  • Area Area of this architecture project Area:  385
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2015
  • Photographs Photographs:  Pascal Amoyel
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Arsene Meignan, CBMA, CIDEG, CRUARD, EURO-ASCENSEURS, FLUID, Greenfield, STB terrassements, STC
  • Structures Bois / Wood Structure:bet ICM
  • Commande:Procédure adaptée
  • Fluids And Hqe/ Environmental Engineering:bet Louis Choulet
  • Building Cost:bet MDETC
  • Client:Ville de Limeil-Brévannes
  • Cost:925 000 € HT
  • City:Limeil-Brévannes
  • Country:France
More SpecsLess Specs
© Pascal Amoyel
© Pascal Amoyel

Text description provided by the architects. The Christian Marin Community Center is actively taking part of the new urban planning policy initiated by the city of Limeil-Brévannes : the eco-sustainable Pasteur district and the urban renovation project of the Saint-Martin district that involves around 700 housing units laid out around a big park.

Sketch
Sketch

At the core of this process promoting our natural and human patrimony, the city chose to move forward with the construction of this community center, following a high quality environmental approach aiming to meet the energetic standards the Passivhaus label requires.

© Pascal Amoyel
© Pascal Amoyel

This center being the first glimpse we get of the Saint-Martin district from downtown, this public facility is a clear sign of the district's engagement to renovate and revalue itself.

Detail
Detail

The community center displays a brand new panorama on the new "Place d'Aquitaine", located on the entrance of the park, contrasting with the architectural design of its surrounding buildings while creating a harmonious balance between scales. Located at the foot of the windowless gable of a partially preserved building, the size of the project indeed allows to bring back a balance between the human scale and the height of the buildings around them.

© Pascal Amoyel
© Pascal Amoyel

This disposition offers a new front, highlighting the intersection between the Saint-Martin Park, the eco-sustainable Pasteur district and the downtown area.

The facility expands from the ground floor up to the first floor. Its dimension reaches towards the adjoining gable in order to minimize its impact. The green roof, that covers the building and reminds of a blooming meadow, slopes to the side and extends vertically on that wall to cover and incorporate it, allowing it to become an added asset of the urban renovation (nd : the flower plantations are to follow shortly by the end of this fall).

© Pascal Amoyel
© Pascal Amoyel

The peculiarity of the building's outline is strengthened by its raw wood cladding. The choice of a material clashing from the usual design of the district aims to reaffirm the desire to enrich the available architectural offer and highlight the ecological engagement of the area.

Plans
Plans

The large bay windows, arranged in staggered rows, accentuate the generosity of the indoor space as well as the expressiveness of the building's appearance, based on the raw wood cladding. This outside appearance reminds of a textile pattern, thanks to the use of two different woods - larch wood and douglas wood- as well as a shading effect with light reflecting on each wood panel.

© Pascal Amoyel
© Pascal Amoyel

Four big rooms, in different sizes and shapes, celebrate the variety of the activities the facility offers - welcoming children from 11 to 18 years old, association's meetings, people's care are examples -. These rooms meet around an atrium that links them, physically and symbolically to the municipal services, now mutualised.

© Pascal Amoyel
© Pascal Amoyel

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Limeil-Brévannes, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Christian Marin Community Center / Guillaume Ramillien Architecture" 19 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/777245/christian-marin-community-center-guillaime-ramillien> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.