the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. CORE Architects
  6. 2013
  7. Monument Channel Cottage / CORE Architects

Monument Channel Cottage / CORE Architects

  • 11:00 - 13 November, 2015
Monument Channel Cottage / CORE Architects
Monument Channel Cottage / CORE Architects, Courtesy of CORE Architects
Courtesy of CORE Architects

Courtesy of CORE Architects Courtesy of CORE Architects Courtesy of CORE Architects Courtesy of CORE Architects + 15

  • Collaborators

    Timber Systems was the Structural Engineer, Allan Window Technologies
  • Area

    Go Home Bay area of Georgian Bay, Ontario
  • Structural Engineer

    Timber Systems
  • Owned and Built

    Charles Gane, Principal, CORE Architects
  • More Specs Less Specs
Courtesy of CORE Architects
Courtesy of CORE Architects

Text description provided by the architects. The design and construction of this cottage located in Monument Channel Georgian Bay was completed in 2013.

Courtesy of CORE Architects
Courtesy of CORE Architects

The cottage is 2,125 sq. ft., and is designed for year-round use. The primary building material is Douglas Fir, which was used as the exposed structural frame, ceiling decking, interior wall finishes, interior cabinetry and kitchen island, etc.

Courtesy of CORE Architects
Courtesy of CORE Architects

The design celebrates the simple use of a post and beam structural frame, where the rhythm of the columns, beams and purlins gives an overall organizational logic to the scheme. The wood is either solid sawn or milled to a profile, the timbers are sometimes massive and other times just efficient in their size, all the timbers were prefabricated, drilled for connections, etc. in the factory. The wood is left untreated and natural on the interior and finished with a clear, penetrating oil sealer on the exterior. The exterior cladding is either structural wood or cedar shingles; Ipe is also used as the exterior decking material and for the guardrail top rail/handrail. All materials had to be barged in given the remote location of the site. The house produces all its own electricity from solar panels and treats its own wastewater with a bio-filter septic system.

Courtesy of CORE Architects
Courtesy of CORE Architects
Floor Plan
Floor Plan
Courtesy of CORE Architects
Courtesy of CORE Architects

View the complete gallery

About this office
Cite: "Monument Channel Cottage / CORE Architects" 13 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/777109/monument-channel-cottage-core-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of CORE Architects

纪念碑通道小别墅 / CORE Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.