the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurant
  4. Spain
  5. Zooco Estudio
  6. 2015
  7. Gust Restaurant / Zooco Estudio

Gust Restaurant / Zooco Estudio

  • 02:00 - 14 November, 2015
Gust Restaurant / Zooco Estudio
Gust Restaurant / Zooco Estudio, © Orlando Gutierrez
© Orlando Gutierrez

© Orlando Gutierrez © Orlando Gutierrez © Orlando Gutierrez © Orlando Gutierrez + 15

  • Architects

  • Location

    Calle de Génova, 5, 28004 Madrid, Madrid, Spain
  • Project Team

    Miguel Crespo Picot, Sixto Martín Martínez, Javier Guzmán Benito.
  • Area

    394.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

Text description provided by the architects. Zooco Estudio is the author of Gust, a restaurant located at number 5 of downtown Genova street in Madrid.

© Orlando Gutierrez
© Orlando Gutierrez

The project  arises from the premise of creating an establishment with an area dedicated to buy in self service and other to consumption of purchased products.

Along with this objective, the local morphology, which has a large hallway that divides it into two parts, has also helped to raise a space with three large rooms.

© Orlando Gutierrez
© Orlando Gutierrez

Taking advantage from the original compartmentation, they tried to reproduce the idea of a typical space of 'welcome market’, which gives continuity to Genoa street with a strong urban character; and another space, divided into two parts and with more domestic character, where is planned the consumption of products sitting in the tables. Both spaces are connected by a corridor that provides a transition between environments.

Floor Plan
Floor Plan

The natural route of the local support for the idea that wants to be conveyed; the first zone aims to be an extension to the city, where the product is bought, and the other two areas remind us of our own house, where the product is consumed.

© Orlando Gutierrez
© Orlando Gutierrez

So the main entrance is totally equipped with urban characteristics, trying to reflect the language of a street shop. A large bookcase, with wooden boxes, accompanies the customer journey up to the counter.

© Orlando Gutierrez
© Orlando Gutierrez

The famous hexagonal concrete tile designed by Gaudí emphasizes the idea that we find outside. Along with this pavement, there are an orange tree located in the center, metal furniture, the different treatment of interior facades, that complete this character of city.

© Orlando Gutierrez
© Orlando Gutierrez

Faced with these materials, the oak wood of the ceiling and the lining of the stairwell, add warmth to the space.

The link between urban and domestic spaces is a hallway in which it been also used the hexagonal floor cited above.

Its 'vegetal' roof helps to have that feeling of being in the street yet, thus assuming that the route is a pleasant walk up to the area of eating in the tables.

© Orlando Gutierrez
© Orlando Gutierrez

The 'lounge' of restaurant consists of two separated ambients by a glass and metal partition. The first reflects the different parts of a house: wooden floors, combined with pieces of furniture arranged as a lounge or dining, give to this area a cozy character.

© Orlando Gutierrez
© Orlando Gutierrez

The second ambient has a more industrial footprint, as if it will be a workshop or a greenhouse annexed to the house. The extensive vegetation, the colorful pavement and the lighting complete the configuration of this space.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Gust Restaurant / Zooco Estudio" 14 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/777096/gust-restaurant-zooco-estudio/> ISSN 0719-8884