the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Community Center
  4. Spain
  5. Territori 24
  6. 2014
  7. Baró de Viver Civic Center / Territori 24

Baró de Viver Civic Center / Territori 24

  • 09:00 - 14 November, 2015
Baró de Viver Civic Center / Territori 24
Baró de Viver Civic Center  / Territori 24, © Adrià Goula
© Adrià Goula

© Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula + 14

  • Architects

  • Location

    Carrer de Quito, 8, Barcelona, Spain
  • Architect in Charge

    Adrià Calvo L’Orange, Ivan Pérez Barés, Bet Alabern Cortina, Alvaro Casanovas Leal
  • Area

    1652.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Promoter

    Districte de Sant Andreu - Ajuntament de Barcelona
  • Constructor

    UTE Serom-Sogesa
  • Engineering

    Caba sostenibilitat: Xavier Saltó Batista
  • Budget

    2.175.678,83€
  • More Specs Less Specs
© Adrià Goula
© Adrià Goula

Text description provided by the architects. The new Baró de Viver Civic Centre is the first LEED Platinum certified  Social Facility building for new construction in Spain.

In a neighbourhood that is cut off from the rest of the city, the new facility breathes life into the social fabric of the area and strengthens the connection between the neighbourhood’s public thoroughfare and its green spaces.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Its 1,700 m2 house an exhibition room, several workshops, a space for recreational use and education for the elderly, an auditorium that is open to the neighbourhood and fully equipped for musical performances, conferences and circus shows.

Courtyards were cut from a 40x40m compact, square floorplan and solar tubes have been incorporated, as well as skylights to bring natural light into all rooms.

Section 1
Section 1
Floor Plan
Floor Plan
Section 2
Section 2

A green roof was incorporated as well as a double-skin green façade. This allows for an intermediary space that filters the visuals from the interior. The second façade, at the same time, serves as an anti-vandal and security system.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The interior spaces have been designed individuallly, studying the acoustic and sensory requirements of each room. Thus, the spaces for the elderly, designed to be used during the day, are south-facing and in direct contact with the courtyard; the acoustics are modulated through the use of acoustic panels hung from the exposed concrete ceiling. The classrooms are located to the west arranged along the secondary corridor. The auditorium is essentially a dark box which gives precedence to technical requirements. Finally, the large central axis is structured as an exhibition and meeting space for the users.

A signage system based on anamorphic projections of texts guides users while at the same time making use of an economic resource that lends each space an attractive feature.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Sustainability.

The building consumes 48% less than a standard building and produces a 16% of the consumed energy through photovoltaic panels. It has been designed not to need cooling in the summer, achieving climate comfort through thermal inertia and ventilation.

Diagram
Diagram

100% of the building’s irrigation and sanitory water comes from rainwater. 93% of the spaces have natural light, reducing the expenditure on lighting and improving the quality and comfort of the interior.

It is a building free of pollutants such as VOCs and mercury, thus gauranteeing air quality. Entirely dry-constructed, the building reduces the impact and emissions of all its lifecycles by 41%.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Innovation.

The use of different pre-industrialized systems enable the optimization of the implementation process. The structure is defined by a system of precast concrete porticos and hollow core slab roofing. The façade is divided into two strips. One is made from precast architectural concrete panels with a large thermal break that already incorporate an air chamber, insulation and support structure.

Detail
Detail

The lower strip incorporates the openings for each room based on their orientation and energy needs. There are three standard sizes for the windows. These windows combine with glass-fibre cement panels and an exterior cladding of technical wood.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

By applying these criteria we have achieved a building that is highly sustainable and whose budget is 34% lower than average for the city of Barcelona.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Territori 24
Office
Cite: "Baró de Viver Civic Center / Territori 24" 14 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/777093/baro-de-viver-civic-center-terretori-24/> ISSN 0719-8884
© Adrià Goula

Baró de Viver市政中心/ Terretori 24