the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses Interiors
  4. Canada
  5. Scott & Scott Architects
  6. 2015
  7. North Vancouver House / Scott & Scott Architects

North Vancouver House / Scott & Scott Architects

  • 13:00 - 10 November, 2015
North Vancouver House / Scott & Scott Architects
North Vancouver House / Scott & Scott Architects, Courtesy of Scott & Scott Architects
Courtesy of Scott & Scott Architects

Courtesy of Scott & Scott Architects Courtesy of Scott & Scott Architects Courtesy of Scott & Scott Architects Courtesy of Scott & Scott Architects + 15

Courtesy of Scott & Scott Architects
Courtesy of Scott & Scott Architects

Text description provided by the architects. The project draws from the architects and clients (two history professors) shared interest in traditional materials and respect for the original details of the house.

To brighten the spaces the douglas fir beams were lye washed and the structural decking was finished with a cloth applied pigmented oil. The living spaces were reduced to the structural shell, the walls were repaired and finished in a natural lime based whitewash and the floors ground and troweled.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The materials used were selected for their contrasting strengths and minimally finished using traditional methods that are maintainable and acquire visible signs of use over time. The steel stair and fireplace frame were finished with wood stove paste and bowling alley wax and the cabinetry was lye washedand sealed with soap. 

Courtesy of Scott & Scott Architects
Courtesy of Scott & Scott Architects

With minimal change to the configuration of the spaces, the functional storage was consolidated into two douglas fir plywood cabinet blocks to maximize the open spaces while providing concealed storage for the living, entry and kitchen.

Courtesy of Scott & Scott Architects
Courtesy of Scott & Scott Architects

The kitchen was crafted of solid ash and designed for the open storage of the owners collection of studio pottery. While open and light in section, the joinery was detailed to structurally bear the weight of the 800kg marble counter monolith which was milled from a block the architects selected from the Hisnet Inlet quarry located on Vancouver Island near their own alpine cabin.

Courtesy of Scott & Scott Architects
Courtesy of Scott & Scott Architects

View the complete gallery

About this office
Cite: "North Vancouver House / Scott & Scott Architects" 10 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/776904/north-vancouver-house-scott-and-scott-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.