the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Alexandra Buchanan Architecture
  6. 2015
  7. Residence in Hawthorn / Alexandra Buchanan Architecture

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Residence in Hawthorn / Alexandra Buchanan Architecture

  • 17:00 - 10 November, 2015
Residence in Hawthorn / Alexandra Buchanan Architecture
Residence in Hawthorn / Alexandra Buchanan Architecture, © Itsuka Studio
© Itsuka Studio

© Itsuka Studio © Itsuka Studio © Itsuka Studio © Itsuka Studio + 14

© Itsuka Studio
© Itsuka Studio

Text description provided by the architects. This little gem of a project in the inner Melbourne suburb of Hawthorn adds a beautiful veiled extension to an existing 1890’s single fronted Victorian weatherboard cottage.

Maintaining the scale and materiality of the existing house, the two-storey extension to the rear creates a light filled, open plan space for contemporary family living.

© Itsuka Studio
© Itsuka Studio

The design provides considerable additional space for the family while maintaining the original building footprint and carefully articulating views and daylight to and from surrounding neighbours.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
Second Floor Plan
Second Floor Plan

A private concealed balcony from the master suite provides city views to the west. Given the close proximity of adjacent neighbours a series of carefully considered skylights and double height spaces flood the house with natural daylight and increase the sense of dynamic open space.

© Itsuka Studio
© Itsuka Studio

The house has a highly efficient simple plan that offers flexibility, growth and practicality for its young family. Centered around a multipurpose entertaining space with fully retractable doors transforming the connectivity to the garden, the modest internal floor areas make way for more expansive connected spaces that articulate views, and channel breezes through the house.

© Itsuka Studio
© Itsuka Studio

Limited internal partitioning, and the highly considered articulation of service areas allow for increased space and integration with the garden that might only be expected of a building twice the size. 

© Itsuka Studio
© Itsuka Studio

View the complete gallery

About this office
Cite: "Residence in Hawthorn / Alexandra Buchanan Architecture" 10 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/776899/residence-in-hawthorn-alexandra-buchanan-architecture/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Itsuka Studio

Hawthorn住宅/ Alexandra Buchanan Architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.