the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Industrial Architecture
  4. Brazil
  5. GCP Arquitetos
  6. 2015
  7. Unilever Aguaí / GCP Arquitetos

Unilever Aguaí / GCP Arquitetos

Unilever Aguaí / GCP Arquitetos
Unilever Aguaí / GCP Arquitetos, © Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

© Leonardo Finotti © Leonardo Finotti © Leonardo Finotti © Leonardo Finotti + 38

  • Architects

  • Location

    Rod. Dep. Ciro Albuquerque, 713, Aguaí - State of São Paulo, 13860-000, Brasil
  • Author

    Sérgio Coelho
  • Co-author

    Daniel Mariano
  • Area

    24500.0 m2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Equipe de Projeto

    Nilton Rossi, Gabriela Garcia, Dalmary Rubio, Babara Gasco, Marília Neves e Marysol Brito
  • Project Coordination and Sustainability

    Alessandra Araujo
  • LEED Consultant

    Cushmamn & Wakefield
  • Site Area

    Área Total: 980.000 m² – Fase 1: 170.000 m²
  • More Specs Less Specs
© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

Text description provided by the architects. The architectural party adopted in the new Unilever Aguaí Site project, meets three important needs, typical of contemporary industrial compounds: flexibility, rationalization and sustainability, becoming a twenty first century industrial site model for Unilever.

Administração - Planta de Expansão Fábrica - Planta de Expansão Section - Sustainability Fábrica - Corte A + 38

In addition of considering on its master plan the different expansion phases planned for the next decades, the urban design pursues clear flows for: utilities, light and heavy traffic, inbound and outbound, at the same time that gives value to the access to the site by using public transport, as well as bicycles and internally prioritizing pedestrians.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

A clear separation of flows, with administrative and social program as offices, cafeteria, auditorium, changing rooms, first aid post and other services are placed in the core of the site, enabling industrial production units. This becomes an advantage, at the beginning for the first development phase, as for the new units in the future, ensuring no pedestrian crossing and vehicles.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The campus concept adopted in the design, gives great importance to environmental quality, whether the existing natural environment, whether in the built environment, creating outdoor areas and buildings of great architectural quality, emphasizing the environmental and social concerns of Unilever, and the LEED requirements.

As the core of the site, the administrative and social area, is arranged into modular and expandable blocks, built under a large and sleek canopy, opened in its center by a cross plan gap, that with concrete and PVC membrane independent covers, organize flows and program, besides serving to ensure natural lighting and rain water collection for reuse.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The modular blocks of contemporary architecture were designed so that, the user has visual contact with the outside world through glazed full high openings protected by the large eaves of the canopy, sectioned by blind closures, emphasizing the concept of fluid spaces and referring to Unilever’s colors.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The common area under the canopy, with rich landscaping, decks and a pond, works as an extension of the working area of the offices and as a great meeting point and the coexistence of the entire community of the site.

Section - Sustainability
Section - Sustainability

The industrial building built in the first phase, follows the same rational, expansible and flexible concepts and environmental and aesthetic quality, using, with creativity, regular building systems. 

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The reception area and offices of this industrial building, as well as the main site guardhouse, follows the same architectural party of the built core of the site, with modular blocks under canopies, interspersed by comfortable circulation and meeting areas.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
GCP Arquitetos
Office
Cite: "Unilever Aguaí / GCP Arquitetos" [Novo Site Unilever – Aguaí / GCP Arquitetos] 06 Nov 2015. ArchDaily. (Trans. Hernández, Diego) Accessed . <https://www.archdaily.com/776588/unilever-aguai-gcp-arquitetos/> ISSN 0719-8884
© Leonardo Finotti

联合利华巴西阿瓜伊项目 / GCP Arquitetos