We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Loft Office / jvantspijker

Loft Office / jvantspijker

© René de Wit© René de Wit© René de Wit© René de Wit+ 13

  • Client:Havensteder, Lucidious, jvantspijker
  • Design:jvantspijker
  • Design Team:Jaakko van ’t Spijker, Paul van den Bergh, Julio Gil, Casper Aussems
  • City:Rotterdam
More SpecsLess Specs
© René de Wit
© René de Wit

Text description provided by the architects. Jvantspijker urbanism architecture has redesigned the main space of an old steam factory in the Delfshaven neighborhood of Rotterdam, to become an open loft office. A central glass meeting room, with a pantry and stairs leading to the plant-filled roof organizes the large warehouse space in a single sweeping gesture, transforming it into a generous and optimistic working space.

© René de Wit
© René de Wit

The transformed office space is situated in a waterfront factory, called ‘De Fabriek van Delfshaven’. De Fabriek is a multi-tenant building in which a large number of creative offices are housed. In the last two years, this factory has become a vibrant working community where design studios, software companies and progressive small businesses are housed together in one of the oldest areas of Rotterdam.

Plan 02
Plan 02

The central design idea behind the transformation of the office was to keep the scale, transparency and lightness in place and to connect the office to the main atrium of the building. Therefore the central element was designed as a hybrid between a room, a wall and a piece of furniture; it divides, connects and provides service space.

© René de Wit
© René de Wit

In a single continuous gesture, a wooden shape takes on the function of wall-cladding, floor, wall, kitchen and roof. The new element uses the potential of the large free height provided by the open space, by adding an extra dimension to the use of the space in the form of a modest roofgarden on top of the meeting room. A small flight of stairs leads up to this garden that provides a lovely space to relax during hectic working days. At the same time, the garden is a spectacular landscape feature in the office and absorbs sound to create an acoustically sound environment.

© René de Wit
© René de Wit

The materialization and detailing of the design is straightforward and simple. Only lacquered plywood and glass were used; with two steel columns proving support in the corners of the meeting room. The rough and natural exposure of the wood contrasts with the frameless detailing of the glass, which emphasizes the floating character of the garden/roof. The meeting room is acoustically insulated from the rest of the open office space, providing a space for private meetings, telephone calls and a quiet space to work in.

Section
Section

This conversion of a factory space into a grand office loft space demonstrates the potential of often forgotten spaces in inner cities. The way in which this type of space accommodates new functions in a both classy and seamless manner, is exemplary for the opportunities that layering, re-using and re-vitalizing provide for central but forgotten areas in inner cities.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Delfshaven, Rotterdam, The Netherlands

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Loft Office / jvantspijker" 04 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/776558/steam-factory-resideign-jvantspijker> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.