the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hotels
  4. The Netherlands
  5. Office Winhov
  6. W Hotel Amsterdam ‘Exchange Building’ / Office Winhov

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

W Hotel Amsterdam ‘Exchange Building’ / Office Winhov

  • 03:00 - 5 November, 2015
W Hotel Amsterdam ‘Exchange Building’ / Office Winhov
W Hotel Amsterdam ‘Exchange Building’ / Office Winhov, © Stefan Müller
© Stefan Müller

© Stefan Müller © Stefan Müller © Stefan Müller © Stefan Müller + 28

© Stefan Müller
© Stefan Müller

Text description provided by the architects. The renovation and extension of the former Government Office for Transactions and Telephony offers this monumental building a second life in the city center of Amsterdam. After years of changing functions and temporary use, the building situated next to the Dam square, is transformed into a five-star hotel with 172 rooms and an upper public floor. 

© Stefan Müller
© Stefan Müller

The original design dating from 1925 by Joseph Crouwel combines a modern robust concrete structure with a monumental brick facade, which was strongly influenced by the design of the Larkin building by Frank Lloyd Wright. The characteristic brick facades of the building played a leading role in the renovation of Office Winhov. 

Model 2
Model 2

The ambition of Office Winhov was to both enhance the monumental character of the existing building, as well as to add a refined layer that fitted in the public character of the new
function. The brickwork façades of the building have been restored into its original condition. Later on additions and changes have been completely removed, such as windows on the fourth floor, through which the characteristic closed exterior of the top floor has been reestablished. 

© Stefan Müller
© Stefan Müller

The desired extensions of the building due to the program have been realized within the existing inner court structure. The new façades of the inner courts, made of a bronze aluminum construction cladded with tinted glass and a refined gold metal coating pattern, blend in with the new rooftop construction. Together these additions form a contrasting and clearly readable extension of the existing monument. 

Model 1
Model 1

Public functions such as the reception, W lounge, the restaurant ‘Mr Porter’ and the terraces with the public pool are all located in the new extension on the roof; together they form the ‘crown’ of the building. After their arrival at the Spuistraat, guests and visitors are directly brought to the newly added floor. This new public domain offers a spectacular panorama view over the historical city center and adjacent buildings such as the Royal Palace. 

© Stefan Müller
© Stefan Müller

Due to these interventions the W hotel has a striking and reversed organizational structure. The hotel suites are orientated towards the streets and the inner courts. Both courts are visible from the spacious hallways leading to the rooms as well as the rooftop floor. On the first floor, at the very heart of the building, a meeting- and event space has been added. 

Courtesy of W Amsterdam
Courtesy of W Amsterdam
Exploded Axonometric
Exploded Axonometric
© Stefan Müller
© Stefan Müller

The floor plans were designed with respect to the rhythm and the visibility of the original concrete structure. Striking elements, such as the characteristic staircase walls of glazed yellow brickwork were restored in its original condition.

Courtesy of W Amsterdam
Courtesy of W Amsterdam

The project received a BREEAM Very Good certificate. The new installations are connected to a geothermal heating system that was implemented as efficient and small as possible. By doing so, all the installations could be placed within the building, avoiding the need to build an extra installation room on top. With the transformation of the former Government Office into the W hotel, Amsterdam regains a characteristic and appealing public building into the very heart of the city. 

© Stefan Müller
© Stefan Müller

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Office Winhov
Office
Cite: "W Hotel Amsterdam ‘Exchange Building’ / Office Winhov" 05 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/776439/w-hotel-amsterdam-exchange-building-office-winhov/> ISSN 0719-8884