the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Singapore
  5. A D LAB
  6. Trevose House / A D LAB

Trevose House / A D LAB

  • 23:00 - 6 November, 2015
Trevose House / A D LAB
© Masano Kawana
© Masano Kawana

© Masano Kawana © Masano Kawana © Masano Kawana © Masano Kawana + 26

  • Project Team

    Liu Yaw Lin, Warren
  • Builder/ Construction Company

    Yenny Kusuma, Builders 265 Pte Ltd
  • Civil and Structural Engineering

    CE Consulting Engineers
© Masano Kawana
© Masano Kawana

Text description provided by the architects. Situated at a corner junction in a lushly planted residential neighbourhood in Singapore, the Trevose semi detached house, although featuring prominently on the street due to its location, is surrounded by mature rain trees and encircled by quiet sidewalks. The architects at AD Lab Pte Ltd were driven by the idea that the building should be a gentle continuation of its surroundings.

© Masano Kawana
© Masano Kawana

They aspired to echo and even amplify the beauty and tranquillity of the site with the new building, despite having to displace much of the existing ground level garden in the process. This ambition to extend the spirit of the site, its sense of garden, gentle movement and tranquillity, posed a challenge to the designers given the extensive programmatic requirement of the owners, who live as a large multi-generational family on the site.

First Floor Plan
First Floor Plan

The architects were able to fulfil the ambitious accommodation needs of the owners by creating a highly compact building form with a small courtyard to bring light and air into its centre. In order to replace the displaced garden, they designed a large garden veranda that wraps in a spiralling motion around and up the external facade of the house.

© Masano Kawana
© Masano Kawana

This veranda is planted with greenery and visually continues onto the main roof with a green lawn that wraps over the roof forms. This architectural language of encircling green landscape around the building resonates with the quiet planted road verge and sidewalks that wrap around the site.

Section AA
Section AA

Aside from gently merging the building into the site, these long winding verandas also serve as extensions of the individual rooms and link the various spaces of the house, creating a sense of connectivity where the owners are have a comfortable garden space where they can all meet and come together as a family.

© Masano Kawana
© Masano Kawana

View the complete gallery

About this office
A D LAB
Office
Cite: "Trevose House / A D LAB " 06 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/776437/trevose-house-ad-lab/> ISSN 0719-8884
© Masano Kawana

特雷弗斯住宅/ A D LAB