the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Community Center
  4. China
  5. Vector Architects
  6. 2015
  7. Chongqing Taoyuanju Community Center / Vector Architects

Chongqing Taoyuanju Community Center / Vector Architects

  • 22:00 - 3 November, 2015
Chongqing Taoyuanju Community Center / Vector Architects
Chongqing Taoyuanju Community Center  / Vector Architects, © Su Shengliang
© Su Shengliang

© Su Shengliang © Su Shengliang © Su Shengliang © Su Shengliang + 41

© Su Shengliang
© Su Shengliang

Text description provided by the architects. The community center is located in the mountains of Taoyuan Park in Chongqing. The starting point is attempting to merge new building outline with the existing wavy topography. Instead of building an “object” in the field, we hope to create an imagery of fusing architectural form and hilly landscape together. Green roof and green walls assist to blend the volume into its natural environment, and enhance the thermal co-efficiency of building envelope.

© Su Shengliang
© Su Shengliang

The relationship of in and out of architecture spaces is an important aspect in our design as well. Cultural center, athletic center and public health center are the three major programs. A continuous roof connects the three independent buildings into one unified volume. It slopes up and down responding to the hilly site. At the same time, it frames out two courtyards: a sloped garden, and a green plaza where community activities take place.

© Su Shengliang
© Su Shengliang
Exploded Axonometric
Exploded Axonometric
© Su Shengliang
© Su Shengliang

In traditional Chongqing architecture, Qilou (Veranda House) is a common strategy because of the rainy weather. Such space type is adopted into the outdoor circulation system of the community center. As a result, multiple paths connect two courtyards and perimeter of the building. They relate the inside and outside of architecture closely in both visual association and physical connection by large openings and spans.

© Su Shengliang
© Su Shengliang

The publicity of the community center brings various types of people including regular citizens, residents of neighborhood, and the users and staff of the community center. Our design therefore considers their stay, penetration, and interaction. They have different behavioral patterns in the building, such as strolling, gathering, performing, reading, tutoring, training, exercising, health consulting, etc.

© Su Shengliang
© Su Shengliang

People have designated space for such behaviors, while can also be able to actively interact with each other in an open and fluid space. We hope the community center can amplify its spirit, therefore it becomes a node to intrigue and generate public energy of urban life in the city.

Second Floor Plan
Second Floor Plan

The three major buildings have their own atrium where large skylight introduces natural light into the deep space. Openings, windows, cantilevers and corridors blur the boundary between the interior and exterior of architecture. Thus, merging the whole space together with the sky, mountain, trees, sunlight and breeze can eventually create a lively co-existing relationship of artificial structure and natural landscape.

© Su Shengliang
© Su Shengliang
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Chongqing Taoyuanju Community Center / Vector Architects" 03 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/776435/chongqing-taoyuanju-community-center-vector-architects/> ISSN 0719-8884
© Su Shengliang

重庆桃源居社区中心 / 直向建筑