the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Extension
  4. India
  5. Shroffleon
  6. 2015
  7. The Orange Extension / Shroffleon

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

The Orange Extension / Shroffleon

  • 19:00 - 30 October, 2015
The Orange Extension / Shroffleon
The Orange Extension / Shroffleon, © Sebastian Zachariah / Photographix
© Sebastian Zachariah / Photographix

© Sebastian Zachariah / Photographix © Sebastian Zachariah / Photographix © Sebastian Zachariah / Photographix © Sebastian Zachariah / Photographix + 26

  • Contractor

    OM MISTRY
  • Metalworks

    RICH STEEL
  • Corten Steel

    CHAMPAK STEEL
  • Structural Consultant

    GIRISH T WADHWA
  • Lighting

    CERCO LIGHTS
  • More Specs Less Specs
© Sebastian Zachariah / Photographix
© Sebastian Zachariah / Photographix

Text description provided by the architects. The project is an extension to a large 60 year old family home in Bandra, Mumbai, 1500 square meters, spread over four floors. The client being a lover and collector of super luxury cars requested twin extensions to his home in the form of canopies, to protect his prized possessions from the elements, along with an overall modernization of the facilities including an exterior elevator core.

Exploded Axonometric
Exploded Axonometric

Of utmost importance to the client was the treatment of our interventions as sculpted objects in the round – with each surface demanding a meticulous attention to detail – especially as every face, including the under belly, is visually accessible to visitors whilst entering the home.

© Sebastian Zachariah / Photographix
© Sebastian Zachariah / Photographix

Our proposal utilized the existing geometry on site as indicators, and used them to generate a geometry, resulting in a form that fits snugly within the existing context. These site guidelines, indicators,are expressed in the form of grooves, of varying widths, that stress the importance of certain contextual placements over others.The major grooves have embedded within them lights, highlighting the importance of the primary contextual connections. This resulting network of grooves serves the double purpose of channelling rainwater into a collection plate, from where it is discharged ceremoniously into the adjoining flower bed.

© Sebastian Zachariah / Photographix
© Sebastian Zachariah / Photographix

The underbelly too received an extreme attention to detail, where once again existing site alignments played a vital role in geometry, material differentiation, as well as lighting placement – with the axis leading to the home being accentuated through a lowering of the ceiling. The rain water collection plate, is texturally differentiated from the rest of the underbelly of the canopy, by continuing with the materiality of the top onto the lower surface – revealing its alternate purpose.

© Sebastian Zachariah / Photographix
© Sebastian Zachariah / Photographix

Similar to the canopies the geometry of the elevator core too emerged from adjoining contextual guidelines. The structure, joint lines, and of course the grooves, all find form and purpose though context of the existing facade.

Floor Plan
Floor Plan

The materials and textures chosen for the project are a continuation of the existing paletteprevailing within the home – white plastered surfaces, treated random rubble basalt stone walls, ipe wood and glass. Our intervention in addition to incorporating these materials to signify a seamless transition into the old, utilized the rustic yet poetic materiality of weathering steel –a material that eliminates the need for painting, and forms a stable rust like appearance once exposed to the weather. Hence the name, THE ORANGE EXTENSION.

© Sebastian Zachariah / Photographix
© Sebastian Zachariah / Photographix
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "The Orange Extension / Shroffleon" 30 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/776210/the-orange-extension-shroffleon/> ISSN 0719-8884