All
Projects
Products
Events
Competitions

Theatre de Kampanje / van Dongen-Koschuch

Theatre de Kampanje / van Dongen-Koschuch

© Allard van der Hoek © Allard van der Hoek © Allard van der Hoek © Allard van der Hoek + 24

Den Helder, The Netherlands
  • Architects Authors of this architecture project van Dongen-Koschuch
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2015
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Espero
  • Architect in Charge

    Frits van Dongen, Patrick Koschuch
  • Design Team

    Henk de Haas, Rui Duarte, Klaas Sluijs, Lorna Gibson, Gianna Bottema, Hesh Fekry, Raul Forsoni
  • Constructor

    IMD, Rotterdam
  • Acoustics & Engineering advisor

    LBT, Nieuwegein
More Specs Less Specs
© Allard van der Hoek
© Allard van der Hoek

Text description provided by the architects. Theatre ‘The Kampanje’ is the new cultural centre and playhouse of Den Helder, located in the city’s old naval yard ‘Willemsoord’. The project transforms a collection of maritime buildings, which have been inaccessible for over 170 years, by introducing new public functions such as a concert hall, flexible performance spaces, an art centre, offices and a restaurant. Inspiration for the design is drawn from the identity and character of the historic buildings, an interplay of structure, craft, public space, docks and water.

© Allard van der Hoek
© Allard van der Hoek
Floor Plan
Floor Plan
© Allard van der Hoek
© Allard van der Hoek

In order to maintain the unique character of the interior and exterior spaces, the design is restrained, with careful consideration undertaken for any changes made. To ensure the spatial experience of the grand historic halls, an auditorium has been designed of glass. This characterises the additions made, with an emphasis on transparency that stands opposite the introverted nature of the existing historic fabric. Nevertheless, the auditorium sits a naturally within the protected building, with the use of glass creating long sightlines across the hall; seeing and being seen becomes a guiding theme throughout. This conviviality is part of the traditions of the theatre, with the social aspect often just as important as the performance itself. The strength of the intervention lies in the precision of the restoration, combined with the radical nature of the additions.

© Allard van der Hoek
© Allard van der Hoek

The plan has also an important urban component, which will give fresh impulse to a forgotten edge of the city. By situating the main entrance toward the centre of the site while adding secondary access to the city at the side, a lively public path is created, along which various elements of the programme are organised, restoring the connection between the city and sea.

Diagram
Diagram

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Willemsoord, 1781 Den Helder, Netherlands

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Theatre de Kampanje / van Dongen-Koschuch" 30 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/776209/theatre-de-kampanje-van-dongen-koschuch/> ISSN 0719-8884
© Allard van der Hoek

de Kampanje 剧院 / van Dongen-Koschuch

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.