La Chèvre / Atelier Pierre Thibault

La Chèvre / Atelier Pierre Thibault

La Chèvre / Atelier Pierre Thibault - Facade, DeckLa Chèvre / Atelier Pierre Thibault - Table, Windows, Chair, GlassLa Chèvre / Atelier Pierre Thibault - Windows, ForestLa Chèvre / Atelier Pierre Thibault - Windows, Facade, BeamLa Chèvre / Atelier Pierre Thibault - More Images+ 10

Cookshire-Eaton, Canada
More SpecsLess Specs
La Chèvre / Atelier Pierre Thibault - Forest
© Alain Laforest

Text description provided by the architects. A small family, born and raised in Montreal, wanting to get closer to a peaceful place in the country, bought a beautiful site in the Eastern Townships in order to begin building their house. Their site majestically reveals itself, along a private road winding through the forest. A 180 degree panorama opens south, looking at the surrounding mountains, while a dense forest takes place to the north side.

La Chèvre / Atelier Pierre Thibault - Image 10 of 15
© Alain Laforest

Integration.

The house anchors itself in a slope, at the forest’s edge, to benefit from the magnificent view while having a direct contact with the dense vegetation on the other side, creating a link with various environments. To merge into the landscape and reduce its visual impact, the shape of the project adapts itself to the ground, never exceeding two floors.

La Chèvre / Atelier Pierre Thibault - Door, Windows, Deck
© Alain Laforest

The house takes form in several volumes, each of which contains a distinct function, benefiting from its natural context while harmonizing with it.

La Chèvre / Atelier Pierre Thibault - Table, Windows, Chair, Glass
© Alain Laforest

Innovation.

The different spaces are connected one after another, creating dynamic circulations while providing different sights on the environment. The architecture allows a wide variety of spaces, ranging from introverted to open spaces, from a direct and private contact with the ground to a wide panoramic view. The seemingly detached volumes spread elegantly through the site, as free particles delicately lay down.

Section

Technical consideration.

The apparent wooden structure adjusts itself to the volumes. The same constructive principle, a column-beam assemblage, is repeated and adapted according to the different proportions.

La Chèvre / Atelier Pierre Thibault - Table, Windows, Wood, Chair
© Alain Laforest

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "La Chèvre / Atelier Pierre Thibault" 30 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/776192/la-chevre-atelier-pierre-thibault> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.