the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Germany
  5. René Rissland
  6. 2015
  7. House in Wilhermsdorf / René Rissland + Peter Dürschinger

House in Wilhermsdorf / René Rissland + Peter Dürschinger

  • 08:00 - 1 November, 2015
House in Wilhermsdorf / René Rissland + Peter Dürschinger
House in Wilhermsdorf / René Rissland + Peter Dürschinger, © Simone Ottinger
© Simone Ottinger

© Simone Ottinger © Simone Ottinger © Simone Ottinger © Simone Ottinger + 22

© Simone Ottinger
© Simone Ottinger

Text description provided by the architects. The municipality of Wilhermsdorf is located west of Nuremberg in immediate vicinity of the Nature Park Frankenhoehe. The plot is situated on the edge of a typical German family house settlement and impresses with its south-facing hillside.

© Simone Ottinger
© Simone Ottinger

The development plan provides here a single-storey building with gable roof. Client and architect have tapped the full potential of the rules and reinterpreted them in their favor. The result is a house that integrates well in the context despite of his individual appearance.

Section
Section

The whole building stands on a base of garage and utility rooms. This pedestal bears the glassy ground floor, which is in fact rated as second basement. Above it hovers a black cuboid with a slightly inclined gabled roof.

© Simone Ottinger
© Simone Ottinger

The glassed floor is the main entrance of the house. Kitchen and dining area are aligned to the terrace from which you can overpeer the whole valley. A full-fledged two-bedroom unit is arranged where the rear side of the building attaches to the hillside. The unit can be flexibly used as an office or as a separate apartment.

© Simone Ottinger
© Simone Ottinger

A concrete wall forms the central element on all floors across the house. A folded zigzag staircase made of concrete connects the floors together. Every second stage consists of oak planks, a claviature of warm and cool tones. A steel mesh serves as fall protection.

© Simone Ottinger
© Simone Ottinger

The living and sleeping areas are located upstairs. A small gallery mediates between dining area on the ground floor and living area above. The airspace is covered by a white protective net and is used as a giant hammock - the preferred playground for the little daughter and her friends.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The principle of semipermeable zoning was also applied between bathroom and bedroom. A curved glass brick wall projects vaguely glimpses of the shower area to the parents bedroom and feeds the appetite for more.

© Simone Ottinger
© Simone Ottinger

In the living area invites a huge panorama window to sit down and relax. It opens a wide view over the surrounding natural scenery and the roofscape of the settlement through the historic old town.

First Floor Plan
First Floor Plan

The roof soffit was shuttered in traditional concrete technology with wooden boards. The concrete-texture reflects in width and joint pattern the oak floorboards of the upper level.

© Simone Ottinger
© Simone Ottinger

The exterior facade of the upper floor is covered with charred larch. The silky-mat black-shimmering carbon layer protects the wood from parasites and the weather. It offers an intelligent alternative to the conventional wood protecting agents. The method of wood pyrolysis, borrowed from the Japanese Yakisugi, was refined and optimized by a specialist company from northern Germany. Therefore the necessary amount of burnt wood could be produced within a short period of time.

© Simone Ottinger
© Simone Ottinger

The black-shimmering facade integrates well into the landscape, both summer and winter. Yellow green metal frames accentuate the facade, emphasize individual windows and connect others.

-1 Floor Plan
-1 Floor Plan

Even in old age, the building should meet the demands of the residents needs. Therefore and despite his slope position the house is built entirely barrier-free. All floors are accessed via a central lift. The layout with its flexible divisibility of units allows an intergenerational and demand-oriented use or adaptation.

© Simone Ottinger
© Simone Ottinger

Power is supplied by geothermal energy supported by solar panels on the roof. Thereby the house is autonomous from local energy suppliers and the fluctuating oil and gas prices.

Cite: "House in Wilhermsdorf / René Rissland + Peter Dürschinger" 01 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/776146/house-in-wilhermsdorf-rene-rissland-plus-peter-durschinger/> ISSN 0719-8884