the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Community Center
  4. Italy
  5. Burnazzi Feltrin Architetti
  6. 2015
  7. Community Center in Poggio Picenze / Burnazzi Feltrin Architetti

Community Center in Poggio Picenze / Burnazzi Feltrin Architetti

  • 05:00 - 29 October, 2015
Community Center in Poggio Picenze / Burnazzi Feltrin Architetti
Community Center in Poggio Picenze / Burnazzi Feltrin Architetti, © Carlo Baroni
© Carlo Baroni

© Carlo Baroni © Carlo Baroni © Carlo Baroni © Carlo Baroni + 34

  • Collaborators

    Paolo Pegoretti architect, Silvia Capelli architect, Michela Corn
  • Works Supervisor

    Davide Feltrin architect
  • Structural Design

    Svaldi Ingegneria (Alessandro Svaldi engineer)
  • Heating, Ventilation and Air Condition systems Design

    Svaldi Ingegneria (Roberto Svaldi engineer)
  • Electrical System Design

    TESI Engineering
  • Safety Manager

    Francesco Ludrini
  • Construction Company

    Prefgab
  • Green Roof And Sheet Metal Work

    Miani Gardens Giardini
  • Plasterboard, Facade Cladding and Painting

    Nozza Edilizia
  • Heating and Cooling, Electrician

    Idroterm Romele
  • Windows Frames

    BG Legno
  • BG Legno

    Ninz Firedoors
  • Flooring

    Nozza Edilizia
  • Outdoor Flooring

    Italcementi Group
  • Green Areas

    Miani Gardens Giardini
  • Furniture

    Grisoni Sistemi Didattici
  • More Specs Less Specs
© Carlo Baroni
© Carlo Baroni

Text description provided by the architects. The new Poggio Picenze community centre was born to replace the old structure of social aggregation, located in the historical centre and made unusable by the earthquake of April 6, 2009. To the Administration's appeal have promptly responded different realities including the Associazione Nazionale Cantanti, the group La Provincia Editoriale and the Salvadanaio per l'Abruzzo, while the construction company, the supplier firms and the designers are working reducing the fees.

© Carlo Baroni
© Carlo Baroni
Floor Plan
Floor Plan
© Carlo Baroni
© Carlo Baroni


After a first draft of the project, which included the location of the building in the place of the concrete pitch of the city park, in 2011 the city council has situated the community centre in a neighbouring sports area near the entrance, that is replacing the earthquake logistics coordination camp.  
The design intent of the new complex is to revise the work "Grande Cretto" by Burri, built in Gibellina between 1985 and 1989, following the earthquake of Belice (1968) and realized in white concrete. The new centre aggregation maintains many characteristics of the previous project, but it also wants to convey new ones. To the desire of constructing a building respectful of to the landscape of Abruzzo, has been added the value of memory. In 2011, two years after the earthquake had taken place, a period in which the Italian civil society gradually forgot what happened in Abruzzo, the zig-zag volumes want to somehow evoke imaginary cracks, in remembrance of the earthquake occurred. At the same time, as the building is covered in wood and in green, the project aims at giving a positive value to nature, inspiring in its users a renewed confidence in it and in mankind; kids and the elderly gather together in a building integrated in the green, having the chance to nourish new hope for the future. The roof is covered with grass plots, and green are also the façades thanks to a series of coloured wires on which some vines climb, which are expected to be taken care of by the centre users.           

© Carlo Baroni
© Carlo Baroni

The Community centre is capable of hosting about 130 people from both the town of Poggio Picenze and from the neighbouring villages. The Centre is built on one level only and covers about 240 square meters (internal net surface): there are the entrance hall, two multi-purpose rooms, the library with Internet stations, one music room, and besides, services, a store room and both open and covered spaces. Externally, the walls are clad with natural larch wood, the same wood that has been used for doors and windows. The main closed volume is sided by two other open buildings for parking four-wheeled and two-wheeled vehicles, they're made of steel structures cladded with larch wood-boards, which are also covered with coloured wires that support vines.

© Carlo Baroni
© Carlo Baroni

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Burnazzi Feltrin Architetti
Office
Cite: "Community Center in Poggio Picenze / Burnazzi Feltrin Architetti" 29 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/776143/multi-aged-community-centre-burnazzi-feltrin-architetti/> ISSN 0719-8884