the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Bulgaria
  5. I/O architects
  6. 2015
  7. Observation House / I/O architects

Observation House / I/O architects

  • 03:00 - 27 October, 2015
Observation House / I/O architects
Observation House / I/O architects, © Assen Emilov
© Assen Emilov

© Assen Emilov © Assen Emilov © Assen Emilov © Assen Emilov + 30

© Assen Emilov
© Assen Emilov

Text description provided by the architects. The house is located on a hill in the highest corner of a village amid an agricultural area in Northeast Bulgaria. The site of the project is distinguished both by its panoramic views and distant visibility. In order to strengthen them, a part of the program is located in the seemingly blind bastion-like volume and the living area is elevated high on it.

© Assen Emilov
© Assen Emilov
Section
Section
© Assen Emilov
© Assen Emilov

This brings view completion up to 360 degree and privacy in the fully opened space above. The pitched roof connects geometrically the upper volume with the base and adds complexity in the interior space while the oversized eaves connect it to the little meadow around and exaggerate the hovering effect of the slim metal structure.

© Assen Emilov
© Assen Emilov
Floor Plan
Floor Plan
© Assen Emilov
© Assen Emilov
Floor Plan
Floor Plan

The proportion and the materiality of the solid base give it the appearance of an infrastructural object that define the edge of the village and conceal the ambitious program of the house. The only perforation leads to the cave like space of the entrance hall / garage. The materiality of the interior spaces is dominated by local species wood cladding, which balances the roughness of the entire structure and its surroundings.

© Assen Emilov
© Assen Emilov

View the complete gallery

Cite: "Observation House / I/O architects" 27 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/776001/observation-house-i-o-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Assen Emilov

瞭望住宅 / I/O architects