the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hospitality Architecture
  4. Portugal
  5. Visioarq Aquitectos
  6. 2015
  7. Igreja Velha Palace / Visioarq Aquitectos

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Igreja Velha Palace / Visioarq Aquitectos

  • 02:00 - 26 October, 2015
Igreja Velha Palace / Visioarq Aquitectos
Igreja Velha Palace / Visioarq Aquitectos, © Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG + 49

      • Collaborators Architects

        Margarida Pereira, Inês Stoffel, António Teixeira
      • Engineering Structures

        A3R
      • Facilities

        FLUI MEP
      • More Specs Less Specs
      © Fernando Guerra |  FG+SG
      © Fernando Guerra | FG+SG

      Text description provided by the architects. Built in 1881, in Vermoim – Vila Nova de Famalicão, the Igreja Velha Palace was for many decades the mansion of an important farm, baroque style with two castellated towers and an attached chapel, the neo-gothic style S. Francisco de Assis chapel.

      © Fernando Guerra |  FG+SG
      © Fernando Guerra | FG+SG

      With the introduction of many additions and volumetries that deprived the complex of its features, this project came across many challenges regarding the constructive and functional aspects.

      © Fernando Guerra |  FG+SG
      © Fernando Guerra | FG+SG

      The intervention asserted the valorization of the set through the volumetric and spatial recovering, the reparation of the degraded constructive elements and the asymmetries created throughout its history. The expansion, with a new volume built to host events, complementary to the use of the palace, was also a listed objective for this project.

      © Fernando Guerra |  FG+SG
      © Fernando Guerra | FG+SG

      The preservation of this patrimony inserted in the local cultural landscape was possible due to a demanding recovery criteria that integrated the new volume. Therefore, this arises embraced by the confining elements of the old structure, respecting the alignments, promoting and reinforcing the pedestrian axis that runs through the center of the palace and ending at a corbel protruding volume that welcomes the visitors of Igreja Velha Palace.

      © Fernando Guerra |  FG+SG
      © Fernando Guerra | FG+SG

      The old/new counterpoint asserted itself through the mixture between local and more modern materials and original constructive processes, maintaining a chromatic and volumetric harmony of the landscape. The COR-TEN steel that covers much of the building, the granite, the wood and the concrete embody the concept inspired in the old local granaries.

      Ground Floor Plan
      Ground Floor Plan

      The granary is a traditional rural structure, normally made of stone and wood, with the function of drying the corn through the side cracks and at the same time protecting ir from being destroyed by rodents through the ground elevation. In mainland Portugal, they can be found particularly in the North region and are subject to ethnographic and tourist interest.

      © Fernando Guerra |  FG+SG
      © Fernando Guerra | FG+SG

      The indoor/outdoor relationship is stated by large windows without compromising the energy efficiency of the building. It is in this context that the slatted wood was introduced – evoking the local granaries – as well as the asymmetric flap in two planes, which delimits the entrance of the event buildings in a transition between the interior and the exterior.

      © Fernando Guerra |  FG+SG
      © Fernando Guerra | FG+SG

      Finally, as to the landscaping the existing vegetation variety was capitalized by the delimitation of paths and squares in granite, in a contemplative attitude towards the surrounding landscape.

      © Fernando Guerra |  FG+SG
      © Fernando Guerra | FG+SG

      View the complete gallery

      Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
      About this office
      Visioarq Aquitectos
      Office
      Cite: "Igreja Velha Palace / Visioarq Aquitectos" 26 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/775893/igreja-velha-palace-visioarq-aquitectos/> ISSN 0719-8884