Quarry Theatre at St Luke's / Foster 
Wilson
 Architects

Quarry Theatre at St Luke's / Foster 
Wilson
 Architects

© Philip Vile© Philip Vile© Philip Vile© Philip Vile+ 14

  • Project Manager & Qs:Ainsley & Partners
  • Structural Engineer:Price & Myers
  • Services Engineer:Ernest Griffiths
  • Theatre Consultant:Theatreplan
  • Acoustician:Gillieron Scott Acoustic Design
  • Main Contractor:SDC Builders Ltd
  • City:Bedford
More SpecsLess Specs
© Philip Vile
© Philip Vile

Text description provided by the architects. The Quarry Theatre at St Luke’s has been created from a redundant listed Moravian church and Minister’s House to create a new performing arts centre for Bedford School and the local community. The front of the church site faces onto St Peter’s Street, in the town centre, while the land at the rear adjoins the School site.

Plan
Plan

The completed project has involved the conversion of the chapel into a 300 seat galleried courtyard theatre, restoration of the Minister’s House to provide front of house facilities, offices and a studio, and the addition of a new foyer and backstage extension at the rear. The new foyer wraps around the apsidal wall to the original chancel and a curved wall of glass provides views over the secluded gardens of the old churchyard.

The theatre is a flat-floored flexible studio space created by inserting a new steel structure within the volume of the existing church, which allows the existing interior features to read through. The existing balcony is re- tained but extended forward and re-tiered, to provide good sightlines to the stage area, and two levels of new galleries have been inserted at the sides, together with high level suspensions for scenery and stage lighting.

© Philip Vile
© Philip Vile
Sections
Sections
© Philip Vile
© Philip Vile

Original materials have been retained wherever possible and repaired on a like for like basis. Lime plaster was used throughout the original buildings, while the original exterior brickwork to the chancel is exposed in the new foyer and matched by fair-faced brick in the new work. New oak flooring and joinery is used to unify the new and the old throughout.

© Philip Vile
© Philip Vile

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:26 St Peters St, Bedford, Bedford MK40, United Kingdom

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Quarry Theatre at St Luke's / Foster 
Wilson
 Architects" 10 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/775889/quarry-theatre-at-st-lukes-foster-wilson-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.