the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Retirement
  4. Austria
  5. Dietger Wissounig Architekten
  6. 2014
  7. Nursing and Retirement Home / Dietger Wissounig Architekten

Nursing and Retirement Home / Dietger Wissounig Architekten

  • 15:00 - 28 October, 2015
Nursing and Retirement Home / Dietger Wissounig Architekten
Nursing and Retirement Home / Dietger Wissounig Architekten, © Paul Ott
© Paul Ott

© Paul Ott © Paul Ott © Paul Ott © Paul Ott + 26

  • Architects

  • Location

    Leoben, Austria
  • Design Team

    Dietger Wissounig, Stephan Brugger, Vojka Mocnik, Patrick Steiner, Nicola Schnabl, Barbara Steindl, Thomas Wadl
  • Area

    3024.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

© Paul Ott
© Paul Ott

Text description provided by the architects. The ÖWG has constructed a Caritas nursing home for 49 residents on a plot with a mature tree population, owned by the Dörfler-Perz-Privatstiftung and located close to Göss monastery.

© Paul Ott
© Paul Ott

The three-storey building with a partial basement was constructed as a solid concrete structure with wood-frame elements and achieves a different space allocation on each floor: The ground floor hosts public and semi-public zones, the kitchen and services areas, administration, storage and side rooms, the laundry, therapy and seminar rooms, a chapel, as well as consultation rooms used by the Österreichische Krebshilfe Steiermark.

Longitudinal Section
Longitudinal Section

It also boasts a cafe offering access to the enclosed conservatory that extends to the full height of the building. Opening the sliding doors enables different spatial configurations for events or festivities.

© Paul Ott
© Paul Ott

The first floor accommodates two residential zones suitable for dementia patients. Each zone can house up to twelve residents, accommodated in single rooms with dedicated dining areas and attached terraces. An additional terrace off the southern part of the building offers a protected outside space for recreation. The residents’ need for movement is addressed with a number of walking paths around the site.

© Paul Ott
© Paul Ott

The second floor contains a further ward for 25 residents, a common area for dining and recreation, and a south-facing terrace of almost 150 square metres.  On the two upper floors, two balconies which are positioned at right angles to each other complement the network of paths in the area of the conservatory and thus provide a vertical spatial perception within the building’s interior.

First Floor Plan
First Floor Plan

An important design parameter was illumination and unobstructed views that are also appreciable from the outside. Attention was paid to avoiding dark spaces which could only be lit artificially and to directing daylight into the building through the conservatory and terraces, as well as through strategically placed openings in the corridors.

© Paul Ott
© Paul Ott

The space allocation enabled a smaller footprint for the ground floor, leading to the realisation of projecting upper floors along the north and south side. The result are beautiful and sheltered outdoor areas and the possibility of integrating the emergency staircases within the outer edge of the building. The use of each individual floor is reflected in a playful design on the façade.

The varied yet peaceful appearance is conveyed by a combination of plastered solid structural elements and untreated elements of larch within the wood construction and on the façades on the ground floor. The interior is dominated by wood and light-coloured surfaces. The entire chapel is lined with ash wood, while a slat screen provides subdued light, adding to the contemplative atmosphere in the interior.

© Paul Ott
© Paul Ott

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Dietger Wissounig Architekten
Office
Cite: "Nursing and Retirement Home / Dietger Wissounig Architekten" 28 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/775831/nursing-and-retirement-home-dietger-wissounig-architekten/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.