the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Monastery
  4. Hungary
  5. Tamás Nagy
  6. 2015
  7. Szentkút Pilgrim Center / Tamas Nagy

Szentkút Pilgrim Center / Tamas Nagy

  • 10:00 - 28 October, 2015
Szentkút Pilgrim Center / Tamas Nagy
Szentkút Pilgrim Center / Tamas Nagy, Courtesy of Tamas Nagy
Courtesy of Tamas Nagy

Courtesy of Tamas Nagy Courtesy of Tamas Nagy Courtesy of Tamas Nagy Courtesy of Tamas Nagy + 31

  • Architects

    Tamas Nagy
  • Location

    Mátraverebély, Szentkút, 3077 Hungary
  • Area

    15523.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Architecture Collaborators

    Csongor Szijjártó, Anna Meditz, Zsófi Sziray, Kinga Radnóczi, Lili Hajdú, Tamás Lévai, Balázs Vörös, Gabi Elekes, Mátyás Holló
  • Interior Designer

    Erika Ignácz
  • Construction Detailing

    Gergely Dobszay, Csaba Hadnagy
  • Structural Engineers

    Balázs Puskás, Zoltán Késmárky
  • Mechanical Engineers

    Attila Buda, Peter Dobner
  • Electrical Engineers

    Bence Antal, Peter Báti
  • Landscape Designers

    Csenge Csontos, Bori Gyüre
  • General Contractor

    Confector Kft
  • More Specs Less Specs
© Tamas Bujnovszky
© Tamas Bujnovszky

Text description provided by the architects. The Szentkút Pilgrim Center is located in the North-East region of Hungary, in the Matra-mountains, near Mátraverebély village. The place has been visited by pilgrims for almost 900 years because of the sacred water of the nearby springs. Many beleives in the miracle power of the water. In the XVIII. century a Baroque church and monastery was built near the springs.

© Tamas Bujnovszky
© Tamas Bujnovszky
Floor Plan
Floor Plan
Courtesy of Tamas Nagy
Courtesy of Tamas Nagy

An outdoor altar and worship place was added around 1930, plus a dormitory building for pilgrims. Seven years ago the Franciscan Order – who is running the place now – decided to develop the complex, renovate the historical landmark buildings and build new ones for visitors /approximatelly 200.000 per year/. The building complex contains seven elements.

© Tamas Bujnovszky
© Tamas Bujnovszky

The first is the renovated Baroque church and the Monastery. The church was cleaned by elements added in the late XIX. century, new floor pavings, benches and new led lighting were installed. Early XX. century altars were replaced by timeless, simple stone altars. The Monastery went through a more radical intervention: replacing all the doors and windows, roof structure, paving both inside and outside, adding bathrooms to the cells of the monks. A new courtyard was designed and built for the monks, it follows the ancient pattern of cloister gardens: it is surrounded by a covered-open corridor. The whole structure is made of concrete and wood.

Floor Plan
Floor Plan

The second project element contains the reconstruction of the open-air liturgical place with new stone pavings, new benches, new stone altars and new lightings. The high stone walls supporting the hillside was strengthen, a shop was built behind the buttress, selling religious souvenirs. All the stairs, balustrades, bridges were redesigned and rebuilt. New mosaic was made above the outdoor altar by a Jesuit monk artist, Marko Rupnik.

Courtesy of Tamas Nagy
Courtesy of Tamas Nagy

The third element was the total reconstruction of the pilgrim’s house built in the thirties. It contains 25 double rooms with bathrooms, plus a restaurant with a large terrace. Adjacent to the monastery, a new library is located ont he second floor for the monks. All the doors and windows were replaced in this building too. With a sliding shading system a new facade could be created.

© Tamas Bujnovszky
© Tamas Bujnovszky

The fourth, fifth and sixth project elements form an almost 300 m long wing in the foot of the surrounding mountain. It is a green roof building containing a large toilet complex for the visitors, a multipurpose room for 200 people and three dormitory buildings for pilgrims. In these buildings the rooms were designed for 8-14 persons. All the buildings are surrounded by an open-covered corridor, wrapped by a long shading wooden structure.

Courtesy of Tamas Nagy
Courtesy of Tamas Nagy
Floor Plan
Floor Plan
Courtesy of Tamas Nagy
Courtesy of Tamas Nagy

The seventh project element is the Reception Building.

It is positioned at the entrance of the complex, at the border of the sacred and profane zone. Its inspiration comes from this unique position. Sacred wafer is made of a pizza-size, thin disc made of flour and water. After removing the wafers of different sizes, a perforated plate remains, which is usually considered waste material. The plan of the Reception Building is gained from the transformation of this perforated disc – symbolising the lack of Christ. The building is sitting on a sloping site: while the curving reception side surrounds a semi-circular arrival square, the perforated „air-side” of the building is leaving ground, supported by columns with different length and diameter as loadbearing rules demanded. The arrival side is bounded by an arcade from which the following functions can be reached: toilets, a religious souvenir shop, an art gallery and an information center with a conference room.

Courtesy of Tamas Nagy
Courtesy of Tamas Nagy

All the pedestrian areas are covered with gray stone paving, the trees are surrounded by curved stone benches. The open-air wood structures are treated with high pressure injection. 

Courtesy of Tamas Nagy
Courtesy of Tamas Nagy

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Tamás Nagy
Office
Cite: "Szentkút Pilgrim Center / Tamas Nagy" 28 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/775673/szentkut-pilgrim-center-tamas-nagy/> ISSN 0719-8884
Courtesy of Tamas Nagy

Szentkut朝圣者中心 / Tamas Nagy