the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. Chile
  5. MAPA.a
  6. 2015
  7. E_RC / MAPA.a

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

E_RC / MAPA.a

  • 13:00 - 20 October, 2015
E_RC / MAPA.a
E_RC / MAPA.a, © Nico Saieh
© Nico Saieh

© Nico Saieh © Nico Saieh © Nico Saieh © Nico Saieh + 21

  • Architects

  • Location

    Rafael Cañas 127, Providencia, Providencia, Región Metropolitana, Chile
  • Architect in Charge

    Cristián Larraín, Matías Madsen
  • Area

    600.0 m2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Nico Saieh
© Nico Saieh

Text description provided by the architects. Project

The project involves the redevelopment of a vacant 30 years old building located in a central area within the city of Santiago, specifically in Providencia county, which is transformed into a building housing 7 apartments.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

Problema 1_ Context

The context in which the project is located is one of classic type of buildings, continuous façades, almost all built in the same decade, the 40`s, without any visible intervention in the past 70 years. So the first problem is how a new piece is inserted in a context like this?

© Nico Saieh
© Nico Saieh

Problem 2_ Light

To create luminous interior spaces was the only customer requirement, a fact that became the trigger for all subsequent intervention decisions. For this purpose, it was decided to enlarge the openings in the façade, which meant a change in the original morphology.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

Prefabricated Parts

In response to changes in the façades, it was decided to introduce two new prefabricated elements that respond to the new window and to the new lining.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

1.-Prefabricated Window

For new openings in the facades, a framework of steel plates was installed, which embraced the new window and helped to strengthen the modified structure.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

2.-Brick Coating

The material for covering the main façade was veneer brick, which was manufactured in situ from a common brick, and divided diagonally into four parts to obtain a trapezoidal piece, which was placed in rows arranged one above the other in the opposite direction in order to generate new grain, referring to the moldings and stucco details of classical buildings nearby, creating a joint motion, light and shadow.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

Apartments

Two types of apartments were designed, studios (35m2 ) and larger size apartments (80m2 ) of two bedrooms. For the first type, it was included the idea of an island that divides common and private spaces and allow access to natural light from the existing patio. For the second type, it was decided to work with ​​one single common space integrating living room and kitchen, allowing the light entry from various directions.

© Nico Saieh
© Nico Saieh
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Nico Saieh
© Nico Saieh

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
MAPA.a
Office
Cite: "E_RC / MAPA.a" 20 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/775670/e-rc-map/> ISSN 0719-8884