Headquarters PWN / Kraaijvanger Architects

Headquarters PWN / Kraaijvanger Architects

Headquarters PWN / Kraaijvanger Architects - Image 2 of 16Headquarters PWN / Kraaijvanger Architects - ChairHeadquarters PWN / Kraaijvanger Architects - Glass, FacadeHeadquarters PWN / Kraaijvanger Architects - Windows+ 16

  • Design Team : Daniela Schelle, David Hess, Remco Visser, Hans Dopper, Jan Dorsman, Martin van Kessel, Stephan Ganeff, Patrick Keijzer, Hans Goverde
  • Advisor Building Costs : BBN
  • City : Velserbroek
  • Country : The Netherlands
More SpecsLess Specs
Headquarters PWN / Kraaijvanger Architects - Chair
© Ronald Tilleman

Text description provided by the architects. Water companyPWN has opened its new headquarters in Velserbroek after an extensive renovation and expansion by the Kraaijvanger architectural firm. A new light-filled, transparent atrium at the heart of the building serves as a showpiece for the water company. The atrium links the building’s constructional elements and promotes communication between departments. The interior has undergone a comprehensive facelift, and the front windows have been renovated and better insulated. Finally, a new system stores thermal energy in the ground, while climate-control ceilings cool the building.

Headquarters PWN / Kraaijvanger Architects - Facade, Chair
© Ronald Tilleman

The renovation became necessary after the merging of several company offices rendered the previous premises too small. In any case, the 1980s building had ceased to meet requirements. It made an insufficient impact, in spite of the architect Abe Bonnema’s once-cutting-edge design. And the interior architecture was outdated. Consisting of more than a kilometre of corridors lined with cellular offices, it was environmentally unfriendly and uncomfortable.

Headquarters PWN / Kraaijvanger Architects - Image 2 of 16
© Ronald Tilleman

Water everywhere

PWN’s identity provided inspiration for the new design of its headquarters. Water serves as a key theme, since the company’s primary job is supplying the province of Noord-Holland with clean drinking water. This role is visibly evoked by the pool in front of the building, which reflects sunlight onto the underside of a freestanding roof on bright days. The new construction also makes use of transparent materials and rounded forms. The large glass window facing the water feature undulates like a wave, and curves in the interior call to mind dune landscapes. 

Headquarters PWN / Kraaijvanger Architects - Glass, Facade
© Ronald Tilleman

A flexible workplace

The new interior design is based on the concept of flexible working. Communication stairs and voids facilitate relations between departments. Different zones enable employees to work wherever best suits the task at hand. There are dynamic zones with easily accessible meeting areas and quiet zones where people can do work requiring concentration. Careful attention has been paid to acoustics, ensuring these different ways of working can happily coexist.

Headquarters PWN / Kraaijvanger Architects - Chair
© Ronald Tilleman
Headquarters PWN / Kraaijvanger Architects - Image 10 of 16
Floor Plan
Headquarters PWN / Kraaijvanger Architects - Windows
© Ronald Tilleman

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Velserbroek, Netherlands

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Headquarters PWN / Kraaijvanger Architects" 21 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/775487/headquarters-pwn-kraaijvanger-architects> ISSN 0719-8884

© Ronald Tilleman

荷兰 PWN 总部大楼 / Kraaijvanger Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.