the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Gymnasium
  4. France
  5. Schemaa
  6. 2015
  7. Nathalie Mauclair Gymnasium / SCHEMAA

Nathalie Mauclair Gymnasium / SCHEMAA

  • 05:00 - 21 October, 2015
Nathalie Mauclair Gymnasium / SCHEMAA
Nathalie Mauclair Gymnasium  / SCHEMAA, © David Foessel
© David Foessel

© David Foessel © David Foessel © David Foessel © David Foessel + 32

  • Architects

  • Location

    Espl. de la Liberté, 72470 Champagné, France
  • Area

    860.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© David Foessel
© David Foessel

Text description provided by the architects. Urban design:

Access to the Multisports Hall is made in direct connection with the "Esplanade de la Liberté".

© David Foessel
© David Foessel

This positioning of the entrance allows the integration of the Hall with all existing facilities around the "Esplanade de la Liberté" : the Jean Rondeau gymnasium, the town hall and the multipurpose hall.

© David Foessel
© David Foessel

Positioned as a direct extension of the Jean Rondeau gymnasium, the Multisports Hall has a double north-south orientation, ideal for optimal sunlight.

© David Foessel
© David Foessel

The surroundings have been designed as a continuation of the Hall having the objective of adaptation to pedestrian flows and revegetation of a site with a strong mineral character. The geometries of the surroundings reflect the features of the project.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Unbuilt areas of the site have been preserved as open ground and additional planted areas have been integrated. A planted valley has been established to optimize the infiltration of rainwater and accentuate the landscaped character of the plot.

© David Foessel
© David Foessel

Architectural design:

This coherent whole is obtained by achieving continuity in height and a refined connection between the existing gymnasium and Multisports Hall.

© David Foessel
© David Foessel

In order to contrast with the opaque, sequenced look of the Jean Rondeau gymnasium, the new project is imagined as a gentle continuity of it.

© David Foessel
© David Foessel

The refined and crystalline Hall Space emerges from a low register that integrates the secondary premises and aligns at the high level of the galleries of the Jean Rondeau gymnasium.

Section AA
Section AA

The roof of this link is made accessible, and is imagined as an external meeting place common to both buildings.

© David Foessel
© David Foessel

The lobby, with its glass facade is clearly identifiable. It is preceded by a porch in direct relation to the "Esplanade de la Liberté" which marks the transition between the gymnasium and the new Hall. The lobby is a unifying space in a visual and functional relationship with the existing gym, multi-sports hall and locker area.

© David Foessel
© David Foessel

 A designed structure, a dynamic image:

A glulam structure coated with a metal cladding is woven around the translucent polycarbonate box which makes up the volume of the hall.  This process is used to give a look that is both simple and refined, but also dynamic, thanks to the design of the structure.  Polycarbonate facades, with their reflective character, allow the building to evolve constantly.  

© David Foessel
© David Foessel

Changes in light during the day generate changing colors, moving reflections, and a dynamic character.

© David Foessel
© David Foessel

A bright interior atmosphere, calm and warm:

The glulam structure gives the Multisports Hall a warm ambience.  Vertical beams extend to the ceiling by the laying of wooden trim of the same of material, which is attached to the rafters.  The north side, being very open, allows one to enjoy a diffuse light throughout the day.

© David Foessel
© David Foessel

The placement of clear glass in the lower part allows a visual relationship with the sports field.  At the south facade, the base is made opaque to avoid glare problems for players. Polycarbonate facades are treated with an anti-glare matte finish for an even luminosity.

© David Foessel
© David Foessel

The polycarbonate facade turns western facade in order to ensure continuity of the space and to avoid the appearance of a gable wall for the houses nearby. At the eastern facade of the hall, a glazed frame is integrated with polycarbonate panels to create a visual relationship between the gym and designed terrace.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Schemaa
Office
Cite: "Nathalie Mauclair Gymnasium / SCHEMAA" 21 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/775457/nathalie-mauclair-gymnasium-schemaa/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.