the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United Kingdom
  5. Delvendahl Martin Architects
  6. 2015
  7. Semi-detached / Delvendahl Martin Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Semi-detached / Delvendahl Martin Architects

  • 09:00 - 16 October, 2015
Semi-detached / Delvendahl Martin Architects
Semi-detached / Delvendahl Martin Architects, © Tim Crocker
© Tim Crocker

© Tim Crocker © Tim Crocker © Tim Crocker © Tim Crocker + 19

© Tim Crocker
© Tim Crocker

Text description provided by the architects. The project involved the conversion of two semi-detached houses in central Oxford into one family home. Two existing Victorian houses are joined together by introducing a new staircase clad in stained timber at the centre of the plan and perpendicular to the party wall.

© Tim Crocker
© Tim Crocker
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The existing symmetrical arrangement gets thus rotated to achieve a continuous flow of spaces throughout each floor. The change of level from the entrance to the back garden is negotiated through a second staircase, in this case constructed using recovered bricks from the demolition works, and a new loggia accessible from the kitchen and main living room of the house.

© Tim Crocker
© Tim Crocker

The loggia occupies a rear extension between the outriggers. It was built using materials of contrasting colours to the original houses in order to highlight the new construction and create a strong visual link, making the building look like one house as it was originally intended.

© Tim Crocker
© Tim Crocker
First Floor Plan
First Floor Plan

The façade is articulated with a series of deep anodized aluminium blades that filter the daylight and mitigate overlooking to the adjacent houses. The glass screen can be fully opened to make the space feel like an elevated terrace, facing the two rear gardens where the original dividing wall was retained.

© Tim Crocker
© Tim Crocker

All the fitted furniture and most of the fittings, including lights, door handles and handrails were designed specifically for the house.

View the complete gallery

About this office
Delvendahl Martin Architects
Office
Cite: "Semi-detached / Delvendahl Martin Architects" 16 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/775295/semi-detached-delvendahl-martin-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.