the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Tourism
  4. China
  5. standardarchitecture
  6. 2008
  7. Tibet Namchabawa Visitor Centre / standardarchitecture

Tibet Namchabawa Visitor Centre / standardarchitecture

  • 20:00 - 15 October, 2015
Tibet Namchabawa Visitor Centre / standardarchitecture
Tibet Namchabawa Visitor Centre / standardarchitecture, Courtesy of standardarchitecture
Courtesy of standardarchitecture

Courtesy of standardarchitecture Courtesy of standardarchitecture Courtesy of standardarchitecture Courtesy of standardarchitecture + 47

  • Architects

  • Location

    Pai Town
  • Design Team

    Zhang Ke, Zhang Hong, Hou Zhenghua, Claudia Taborda, Maria Pais de Sousa, Gai Xudong, Sun Wei, Yang Xinrong, Wang Feng, Liu Xinjie, Sun Qinfeng, Huang Di, Chen Ling
  • Collaborate Design Institution

    China Academy of Building Research & Tibet Youdao Architecture Associates
  • Area

    1500.0 sqm
  • Project Year

    2008
Courtesy of standardarchitecture
Courtesy of standardarchitecture

Text description provided by the architects. The visitor centre is the second building designed by standardarchitecture in Tibet after the Yaluntzangpu Boat Terminal. It is located in a small village called Pai Town in Linzhi area, southeastern part of Tibet autonomous region. The building sits on a slope along the road leading to the last village Zhibai deep in the Grand Canyon of Yaluntzangpu, facing the Yaluntzangpu River to its north and with the 7782 meter high Mount Namchabawa at its background in the east.

Courtesy of standardarchitecture
Courtesy of standardarchitecture

The 1500 sqm building serves as a visitor welcome centre providing comprehensive information about Mount Namchabawa and Yaluntzangpu Grand Canyon. It serves also as the “town centre” for the villagers as well as the supply base for the backpack hikers exploring the canyon. Therefore the program is quite complicated. It includes a reception/information hall, public toilets, a supply store, an internet bar, a medical center, locker room for backpackers, meeting rooms, offices for tour guides and drivers, a water reservation tank and a central electrical switch house for the village.

Courtesy of standardarchitecture
Courtesy of standardarchitecture
Floor Plan 1F
Floor Plan 1F
Courtesy of standardarchitecture
Courtesy of standardarchitecture

Like a few slices of rock extending out of the mountain, the building is conceived as a series of stone walls set into the slope, with no windows facing the incoming road in the west, almost scale-less, an abstract landscape in the natural landscape. Looking from afar it neither hides itself, nor stands out from its background as a piece of “Tibetan” architecture.

Courtesy of standardarchitecture
Courtesy of standardarchitecture

Approaching from a distance on the road, people can not be sure if this is a building or a set of retaining wall or even a “Mani” wall at the foot of the mountain. Taking off their cars, visitors follow a pathway led by a stone retaining wall up the hill, where they find the main entrance to the reception/exhibition hall. The main hall is lit by sky lights and has a view window facing north towards the village and the Yaluntzangpu River. Entering the second layer of the 1-meter-thick stone wall, visitors find the public toilets and the public luggage storage room, going further through another layer of stone wall they find the internet café, medical clinic and the drivers’ rest space. Halfway they have the choice of taking the “stair way to heaven” up to the second floor for the roof garden and the meeting rooms. The water tank is hidden beneath the stairs and the electric switch room takes the underground space.

Section B-B
Section B-B

After a brief rest, gathering necessary information of the area and other supplies, sending out emails to friends and relatives, visitors are again led by a zig-zag stone path way down the hill into the village, and afterwards, set foot to explore the Mount Namchabawa and disappear into the no-man-forest of the Yaluntzangpu valley for days and weeks.

Courtesy of standardarchitecture
Courtesy of standardarchitecture

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
standardarchitecture
Office
Cite: "Tibet Namchabawa Visitor Centre / standardarchitecture" 15 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/775227/tibet-namchabawa-visitor-centre-standardarchitecture/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of standardarchitecture

南迦巴瓦接待站 / 标准营造