House in Santo Antônio do Pinhal / H+F Arquitetos

House in Santo Antônio do Pinhal / H+F Arquitetos

© Pedro Napolitano Prata© Pedro Napolitano Prata© Pedro Napolitano Prata© Pedro Napolitano Prata+ 53

Santo Antônio do Pinhal, Brazil
  • Architects: H+F Arquitetos
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2011
  • Photographs Photographs:  Pedro Napolitano Prata
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Casa do Ferro Caçapava, Gilberto Lajes, Gruppo Telhas, Lajes e Blocos Modelo
  • Collaborators:Luisa Fecchio, Natália Tanaka, Tammy Almeida, Ivan Mazel, Thiago Moretti, Carolina Millani, Thiago Benucci
  • Landscape:Guilherme Petrella
  • Structure And Foundations:Sérgio José Brandão de Oliveira e Thiago Mazzutti Guerra
  • City:Santo Antônio do Pinhal
  • Country:Brazil
More SpecsLess Specs
© Pedro Napolitano Prata
© Pedro Napolitano Prata

Text description provided by the architects. Located on the edge of a forest reserve in the south of the Sierra de Mantiqueira region, the house sits on the slope through three successive stages, focusing on different terrain situations.

Plan - Living Room
Plan - Living Room

Longitudinal SectionDetailsPlan - RoomsDiagram 3+ 53

The distribution of the program emphasizes the contrast between two opposite situations: the room facing the landscape, on the upper level, and the rooms to the forest, at the intermediate level.

© Pedro Napolitano Prata
© Pedro Napolitano Prata
© Pedro Napolitano Prata
© Pedro Napolitano Prata

The interior folds through external terraces on the roofs of the lower levels, and advances over the terrain in areas earned from the slope in order to expand the "floor" of the living spaces.

Cortesia de H+F Arquitetos
Cortesia de H+F Arquitetos

Cortesia de H+F ArquitetosCortesia de H+F ArquitetosCortesia de H+F ArquitetosCortesia de H+F Arquitetos+ 53

The building was designed in two complementary stages: the first stage contains the arrimos, bearing walls and floors of the office (lower level) and rooms (intermediate level). To assemble the structure we used small profiles, supported by masonry walls.

© Pedro Napolitano Prata
© Pedro Napolitano Prata
© Pedro Napolitano Prata
© Pedro Napolitano Prata

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House in Santo Antônio do Pinhal / H+F Arquitetos" [Casa em Santo Antônio do Pinhal / H+F Arquitetos] 14 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/775179/house-in-santo-antonio-do-pinhal-h-plus-f-arquitetos> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.