the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. RVdM Arquitecto
  6. 2010
  7. Aradas House / RVdM Arquitecto

Aradas House / RVdM Arquitecto

  • 09:00 - 13 October, 2015
Aradas House / RVdM Arquitecto
Aradas House / RVdM Arquitecto, © Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG + 26

  • Architects

  • Location

    Aradas, Portugal
  • Architect in Charge

    Ricardo Vieira de Melo
  • Design Team

    Ricardo Senos, Jorge Brito, Damião Santos, Rafaela Naia, Nuno Marques
  • Area

    562.0 sqm
  • Project Year

    2010
  • Photographs

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. The house builds a single level volume, in an abstract reading of a body laid on a gardened horizontal platform.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

A "plastic" character is assumed for the proposal, moulding exterior and interior spaces. On the outside the building sets courtyards and gardens. The inside spaces are grouped by categories, ranking the house between intimate and social areas, between service and serviced areas. Different ceiling heights help to clarify the uses denoting the social and meeting places. Each body faces different quadrants. Three distinctive exterior spaces are organized around the house's functional distribution. The first sets the house's entrance courtyard, serving the garage and main entrance. Others qualify different spaces, offering them unique characteristics: confronting the office, the living room, or defining the environment of the guest bedroom.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Floor Plan
Floor Plan
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

From the entrance courtyard one access centrally.

The design privileges continuity, mainly through social areas, offering wide and informal spaces. Living-room and kitchen are connected through a dining area and each one of these spaces searches for distinctive relations with the outside. The living room privileges the contact with west and gardens, whereas the kitchen seeks the service spaces at east. The bedrooms, at south, are fragmented in two bodies, letting the guest suite stand-out. A common hall distributes to the three family bedrooms facing a narrow courtyard. The north side of the building houses the service areas, connecting garage, laundry and a studio that extends in a mezzanine, offering a filtered western light.

View the complete gallery

About this office
Cite: "Aradas House / RVdM Arquitecto" 13 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/774983/aradas-house-rvdm-arquitecto/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.