All
Projects
Products
Events
Competitions

House in Azpitia / Estudio Rafael Freyre

House in Azpitia / Estudio Rafael Freyre

© Edi Hirose © Edi Hirose © Edi Hirose © Edi Hirose + 16

Houses  · 
Santa Cruz de Flores, Peru
  • architects Authors of this architecture project Estudio Rafael Freyre
  • Area Area of this architecture project
    239.0 sqm
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2014
  • architects

  • location

    Santa Cruz de Flores, Peru
  • Design Team

    Luis Bacon, Luis Alberto Mucha, Leonardo Valderrama, Sandro Ocaña, Luis Ocaña
  • area

    239.0 sqm
  • photographs

  • General Assistance

    Juan José Barboza
  • Landscaping Assistance

    Manuel Mendieta
More Specs Less Specs
© Edi Hirose
© Edi Hirose

Text description provided by the architects. The house is located in Azpitia valley, in the coast of Lima, Peru. Approximately 90 Km south of the city of Lima and 20 km away  from the seashore. A  place known by the local vineyards and  its pre-columbian ruins; a kind of natural oasis for people escaping  from the big metropolis of Lima.

© Edi Hirose
© Edi Hirose

The landscape is characterized by the dryness of the desert that  contrasts with green areas along the course of the river Mala from  the mountains towards the Pacific Ocean. A valley consisting of  small mountains and picks rising up from the desert on both sides  of the river,cchanging colors from beige to light brown, to reddish,  anthracite and soft grey.The house sits on a slope, at the foot of the  mountain with a view to the path of the river Mala towards the sea, ¡ facing the vineyards.

Floor Plan
Floor Plan

The project was intended to integrate the house with such dry  landscape and to develop a geometry and a palette of textures  and colors according to this environment. Furthermore, the project  should be seen as a new layer on the landscape above the old  existing ones:  the pre-columbian sites and textiles and ceramics  remains. An image of different time layers all together.

© Edi Hirose
© Edi Hirose

For such purpose we decided to use different materials layers,  specially working with local handcrafted materials and techniques,  merged with other industrial ones. Twenty kilometers away from  Azpitia, at the Chilca shore, we still found traditional local handcrafted  brick ovens. The bricks, made of clay and sand have thermal  properties, an irregular texture and particular colors that relate to  this dry landscape.

© Edi Hirose
© Edi Hirose

The foundation of the house is composed of platforms -made from  local stone- covered with xerophyte plants hiding the internal program  of the Sauna. Above the stone layer is located the terraces: an extension  of the social area -kitchen, dining room and living room- covered with a  wood roof that protects form sun radiation. The roof is a kind of textile  grid that allows light entrance. The grid is composed from a wood pattern  developed according to the sun path, avoiding direct radiation. The roof,  as an elementary architectural, creates a transitional space -shadow,  semi-shade and open areas-  projecting the interior life towards the  outdoor space. All the first level of the house, comprising the social  areas, is an open space surrounded by gardens and views. The second  level contains the private areas: the main and secondary room, both  framing special views of the valley.

© Edi Hirose
© Edi Hirose

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "House in Azpitia / Estudio Rafael Freyre" 09 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/774958/house-in-azpitia-estudio-rafael-freyre/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Edi Hirose

Azpitia住宅/ Estudio Rafael Freyre

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.