Herne Bay Road / Daniel Marshall Architects

Herne Bay Road / Daniel Marshall Architects

Herne Bay Road / Daniel Marshall Architects - Windows, Door, Brick, FacadeHerne Bay Road / Daniel Marshall Architects - Sofa, TableHerne Bay Road / Daniel Marshall Architects - Windows, Door, FacadeHerne Bay Road / Daniel Marshall Architects - Image 5 of 16Herne Bay Road / Daniel Marshall Architects - More Images+ 11

Auckland, New Zealand
  • Architects: Daniel Marshall Architects: Daniel Marshall, Mike Hartley, Cameron Pollock, David Edwards
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2013
  • Photographs
    Photographs :Simon Devitt
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Dimond, Resene
Herne Bay Road / Daniel Marshall Architects - Table, Wood, Chair
© Simon Devitt

Text description provided by the architects. The House in Herne Bay is on a north facing slope, looking out over Herne Bay towards the Waitamata harbor. The site is zoned Residential 2 which recognises the significant heritage and character of the area. An empty site presented a rare opportunity for a contemporary re-conception of the Villa archetype which typifies the surrounds.

Herne Bay Road / Daniel Marshall Architects - Windows, Door, Facade
© Simon Devitt

The House in Herne Bay integrates contemporary New Zealand ideals, design and construction, whilst maintaining much of the language and posture of the well mannered Villa.

Diagram 1

This contemporary concrete construct is sculpturally formed over three levels: garaging is excavated below; the upper level sits recessively beneath a hipped roof; the mid level is boldly expressed by the horizontal composition of weatherboard impressed concrete fins. These fins abstract the traditional street verandah whilst aiding control of privacy and light into the spaces within. 

Herne Bay Road / Daniel Marshall Architects - Sofa, Table, Beam, Column, Patio
© Simon Devitt

Programme is arranged about a central northern positioned exterior core which orientates the house towards the sun, provides outdoor living, a view of the Waitamata beyond and creates a vertical link between all levels of the dwelling. Whilst the living spaces are open to the exterior core, bespoke cabinetry and fireplaces creates a variety of interior spaces.

Herne Bay Road / Daniel Marshall Architects - Windows, Deck
© Simon Devitt

Living spaces are both grandeur yet intimate, much like the street facing rooms of the traditional Villa.

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Herne Bay Road / Daniel Marshall Architects" 11 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/774946/herne-bay-road-daniel-marshall-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.