the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. New Zealand
  5. Daniel Marshall Architects
  6. 2014
  7. Hollway House / Daniel Marshall Architects

Hollway House / Daniel Marshall Architects

  • 17:00 - 8 October, 2015
Hollway House / Daniel Marshall Architects
Hollway House / Daniel Marshall Architects, © Simon Devitt
© Simon Devitt

© Simon Devitt © Simon Devitt © Simon Devitt © Simon Devitt + 16

Text description provided by the architects. The site is a long stretch from a suburban Mellons Bay street, to a sandstone cliff that overlooks the gulf islands. It curls its tongue, flat to the street, convoluting to a natural spring and watercourse two thirds along the site.

© Simon Devitt
© Simon Devitt

Pre-condition.

An existing 1960s rectangular two storey house sat across the site like a dam, blocking any transition both visual and visceral, between the street and the sea. The house was in poor repair, largely due to a lack of provision in terms of the watercourse beneath. It was damp and poorly planned, with a startling abandon, it ignored the landscape it was anchored in.

© Simon Devitt
© Simon Devitt

Design.

The new house was designed for an engaging couple with 2 grown children. Despite the allure of the seaward end of the site, it was decided to pull back from the edge, to avoid the heroic gesture, to let the landscape re-engage with the sea.

© Simon Devitt
© Simon Devitt

Conceptually, the house consists of two elements, oblique and sliding past each other, held in stasis by a bridging element that traverses a section of ‘reconstructed landscape’. The placement and geometry were derived from a parametric investigation of the site in terms of the water flow, from the road to the sea. This was further articulated by a series of water features that terrace downward through the courtyard in the middle of the house and connect to the natural watercourse below.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Environmental considerations:

1)  Adaptive re-use. Much of the original house was recycled and reused on site. The floor boards and weather boards were used in construction, the steel beams and stone cladding from the original basement were used in the landscaping. An oak tree that stood on the site was chopped down, milled and the timber was used for the kitchen cabinetry.

© Simon Devitt
© Simon Devitt

2)  Rainwater harvesting. The rainwater is harvested and stored in a 3500 litre tank beneath the house - utilising the basement area of the original house.

3)  Solar. Solar energy is used for the hot water heating in the house.

© Simon Devitt
© Simon Devitt

4)  Highly Insulated. The joinery utilises state of the art german profiles made out of Acoya Timber (non-chemical treated pinus radiata timber)

View the complete gallery

About this office
Daniel Marshall Architects
Office
Cite: "Hollway House / Daniel Marshall Architects" 08 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/774944/hollway-house-daniel-marshall-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments