All
Projects
Products
Events
Competitions

Le Serpentin Refurbishment / Agence RVA

Le Serpentin Refurbishment / Agence RVA

© Luc Boegly Courtesy of Agence RVA Courtesy of Agence RVA © Luc Boegly + 23

Pantin, France
  • Architects: Agence RVA
  • Area Area of this architecture project Area:  75000.0
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2015
  • Photographs Photographs:  Luc Boegly
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Togama
  • Architects In Charge: Dominique Renaud, Philippe Vignaud and Associates
  • Principal Architect: Nicolas Trentesaux
  • Graphic Designer: Atelier Pierre di Sciullo
  • Engineers/Economists: ARCOBA –ARTELIA
  • Landscape Architect: Agence Vincent Pruvost
More Specs Less Specs
© Luc Boegly
© Luc Boegly

Text description provided by the architects. The Serpentin housing complex was built by the architect Émile Aillaud during the 1950’s and 1960’s. At the turn of the twentieth century, the Courtillières neighbourhood was in decline and suffered from a degraded image.

Courtesy of Agence RVA
Courtesy of Agence RVA

In response to this alarming situation, the French state and local government authorities chose to implement public fundsthrough the National Urban Renewal Agency (ANRU previously known as the “Grand Projet de Ville”) in an effort to remediate the existing conditions for the welfare of the community and its residents.

Courtesy of Agence RVA
Courtesy of Agence RVA

In 2002, Agence RVA was awarded the contract for the design and rehabilitation of the ensemble of properties belonging to the public housing developer, HLM de Pantin, including the Serpentin housing development, the Fonds d’Eaubonne and Point-de-Pierre housing developments and a public park.

Master Plan
Master Plan

The aesthetic aspects of a building’s façade and its colour scheme were of extreme importance for the architect, but the coloured cement plaster façades were damaged over time due to multiple hasty building interventions and to the wear and tear of the fragile plaster surface material.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

Architects in collaboration with a graphic designer decided of a unique and distinguished design. The street front is treated uniformly:  a continuous, vertical colour gradient signals the Serpentin within its immediate context. The park-facing façade is treated with multiple, sparkling horizontal colour gradients, varying in length such that the building’s entryways are differentiated from one another.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

The Urban Renewal Programme (PRU) and its associated funding enable the amelioration of the housing units’ spatial organisation, the modernization of each unit’s kitchen and sanitary equipment as well as increased thermal and energy performance. The goal is to rehabilitate the Serpentin so that it meets current housing stock standards and codes.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Pantin, France

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Le Serpentin Refurbishment / Agence RVA" 06 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/774617/le-serpentin-refurbishment-agence-rva/> ISSN 0719-8884
© Luc Boegly

法国Le Serpentin 综合住宅楼重建项目 / Agence RVA

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.