the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Colombia
  5. Cristóbal Roig
  6. 2015
  7. La Sabana House / C.H. Rannacher + Cristóbal Roig

La Sabana House / C.H. Rannacher + Cristóbal Roig

  • 19:00 - 2 October, 2015
La Sabana House / C.H. Rannacher + Cristóbal Roig
La Sabana House / C.H. Rannacher + Cristóbal Roig, © Javier Gonzales
© Javier Gonzales

© Javier Gonzales © Javier Gonzales © Javier Gonzales © Javier Gonzales + 29

  • Landscape

    Andrés Tabora
  • Structure

    Ivan Torcat
  • Pluming

    Ivan Torcat
  • Electrical

    Ivan Torcat
  • Pool

    Tecnipiscinas & Piscinas Latinoamericanas
  • More Specs Less Specs
© Javier Gonzales
© Javier Gonzales

Text description provided by the architects. With an  approximate 350m2 for the covered areas and another 200m2 for open spaces, like pool and solarium, this house is inserted in a wooded terrain with a private beach just a five minutes walk and  the impressive scenery of Caribbean Sea.

As you enter the house through a garden, you encounter a wall, which is  one of the two elements that organize and define  the project. You proceed to an open   space, that includes a built in sofa and  a relaxing and conveniently placed hammock, facing a breathtaking view of the scenery. 

This entrance also leads to a long corridor defined by a set of columns, having to one side the pool and to the other the air-conditioned dinning, kitchen and social areas.  Large glass enclosed areas  that can be completely  opened to fully integrate the outside.

All of the transitional areas such corridors have  three meter  height ceilings and are defined by  pergola eaves  characteristic of tropical architecture.

© Javier Gonzales
© Javier Gonzales

The social areas  themselves have been designed with much taller ceilings and  a slight  inclination, in order to produce an spacious feeling of comfort.

Both the bedrooms and bathrooms are    of the same height as the social areas and  all have small private  gardens in the rear, which face the forested border of the land and in the morning it is common to see monkeys passing by. The main bedroom is located in the outermost north corner of the house, with a bathroom  containing  a shower  in a glass cube from  where to enjoy  dramatic views of the sea.

Section AA
Section AA

The house is positioned  in an elevated podium,   separated 60 cms from the ground, so as to  create   a barrier from   the high humidity of the terrain and at the same time  add a floating effect to the facades.

In relation to the finishes and color palette,  white was chosen as  the main and sole protagonist. This was  a crucial design criteria;  quite different from the terra-cotta kind of colors normally use in this type of  architecture.

© Javier Gonzales
© Javier Gonzales

Polished white concrete was used in floors to achieve an even surface,    as well as in the built in sofas and beds, all constructed in situ for a more lasting finish.

The main and solarium pools are prime elements of the house. Located in a central position similar to the patio in a colonial  architecture, they are fully integrated into the livings areas and conceived as an integral part of the scheme.

© Javier Gonzales
© Javier Gonzales

For the finishes of the solarium and exterior areas coral stone was used as to give continuity to the minimalist language of the rest of the scheme.

Lighting was also an in important design element; an adjustable type of lighting was placed along the podium of the house and  in the entrance walls in order to accentuate their formal presence.

© Javier Gonzales
© Javier Gonzales
Cite: "La Sabana House / C.H. Rannacher + Cristóbal Roig" 02 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/774564/casa-la-sabana-cristobal-roig-plus-ch-rannacher/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments