All
Projects
Products
Events
Competitions

Bellino Residence / Mayes Office

Bellino Residence / Mayes Office

© Tara Wujcik Photography © Tara Wujcik Photography © Tara Wujcik Photography © Tara Wujcik Photography + 25

Los Angeles, United States
  • General Contractor : AG & B Construction
  • Home Interior : Morpheus Design
  • Structural Design : Bricy Company
  • Civil Engineering Services : Seaboard Engineering Co.
  • Geological Services : Centergeo
More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. Contemporary Palisades home retains its surrounding natural aesthetics.

With the Santa Monica Mountains as a backdrop and the Pacific Ocean at its feet, the Bellino Residence was built to be in dialogue with its natural surroundings. Completed in 2015 by Santa Monica based architecture and design firm, Mayes Office, this abode in the Pacific Palisades comprises of two levels and a roof deck that affords a complete panorama of the California coast.

© Tara Wujcik Photography
© Tara Wujcik Photography

The materiality of the house features a modern mixture of wood, steel, concrete and stone – materials that merge effortlessly with the idyllic surroundings. It is further matched beautifully with polished wood flooring throughout.

© Tara Wujcik Photography
© Tara Wujcik Photography

As part of an effort to comply with the building height restrictions set by the city council, the strategy in meeting this challenge was to carve out a grade to create an additional level underground – doubling the floor area without adding to the height. The ‘cantilevered’ second level and roof deck not only offer magnificent views of the landscape, but also do not comprise any of the square footage.

Basement Floor Plan
Basement Floor Plan

Interior and exterior spaces are blurred within the Bellino Residence, where natural light and garden spaces flourish. The first floor of the home is lifted just above the ground by the exposed concrete walls of the basement level which allow light the spill into spaces. 

© Tara Wujcik Photography
© Tara Wujcik Photography

Light wells penetrate the spatial volumes of the home, and act simultaneously as interior and exterior circulation. The rhythm of the spaces in conjunction with natural light coming from the courtyard space strengthens its connection to the landscape bringing a new psychology to the concept of the basement space.

First Floor Plan
First Floor Plan

The living room on the upper level features a 12’-tall glass pocket wall, which slides open to the surrounding beautiful canyon vistas; thereby amplifying the connection between the house with its surroundings and completely dissolving the sense of separation with the exterior environment. Massive sliding glass doors open up the house to beautiful canyon vistas, further dissipating the sense of separation between outside and inside.

© Tara Wujcik Photography
© Tara Wujcik Photography

With skillful manipulation of illumination and the solid-void relationship, the overall effect achieved is a harmonious integration between architecture and nature.

© Tara Wujcik Photography
© Tara Wujcik Photography

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Bellino Residence / Mayes Office" 30 Sep 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/774507/bellino-residence-mayes-office/> ISSN 0719-8884
© Tara Wujcik Photography

贝利诺住宅 / Mayes Office

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.