the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. RG Architecture
  6. 2012
  7. VV House / RG Architecture

VV House / RG Architecture

  • 12:00 - 1 October, 2015
VV House / RG Architecture
VV House / RG Architecture, © Joana França
© Joana França

© Joana França © Joana França © Joana França © Joana França + 24

© Joana França
© Joana França

Text description provided by the architects. The VV House is built on a terrain of 20x40 with a slope greater than 25%. The terrain’s declivity imposed the shape of the house in 3 floors in a way to accommodate its rooms and allow, through its panoramic openings, a broad view of the extern scenario, where there is a dense vegetation in the valley in which the construction is situated.

© Joana França
© Joana França

The architectural concept integrates in its main volume two pure forms of parallelepipeds that overlaps transversally, one, the top volume, connects with the street, the other, the bottom volume, makes a barrier. Purposefully done, because in that condominium the majority of the houses have walls, what interferes in the architecture, transforming the house into an invitation to the curious look of who passes through.

Section
Section

The intimate area of the house is in the connection with the street and in the upper floor, connecting the garage to the suites, being the vertical circulation through the stair linking to the social area that corresponds to the living room, dining room, kitchen, gourmet area and balcony. In this social floor – ground floor – there is also a service area and an office. Down the stairs of the balcony, arrives to the leisure area composed by gym, sauna, wet deck and swimming pool with lane.

© Joana França
© Joana França

In the main entrance on the side of the house it was used a finishing of the Natural line from GAIL. In the bedrooms floor it was used laminate flooring of the Nature line from DURAFLOOR. The living room floor was made of Ipê little planks. The wood panel of the western façade and the closure of the horizontal windows were made of strips of 2,5 x 2,5 of Ipê wood. The gourmet area and the balcony floors are from the Concretyssima line from PORTOBELLO. The constructive technique of the structure is reinforced concrete.

© Joana França
© Joana França

The house was evaluated in R$ 2,500,000,00.

View the complete gallery

About this office
RG Architecture
Office
Cite: "VV House / RG Architecture" 01 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/774461/vv-house-rg-architecture/> ISSN 0719-8884