the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Community Center
  4. France
  5. PPA architectures
  6. 2014
  7. Pavilion M / PPA architectures

Pavilion M / PPA architectures

  • 02:00 - 30 September, 2015
Pavilion M / PPA architectures
Pavilion M / PPA architectures, © Philippe Ruault
© Philippe Ruault

© Philippe Ruault © Philippe Ruault © Philippe Ruault © Philippe Ruault + 21

  • General Engineering

  • Economy

  • Main Structure

    Construit 31
  • Concrete Facing Panel

    CIR Préfa
  • Exterior Framework

    Miroiterie Dewerpe
  • Metalworking

    Artel
  • Fluid

    Temperia
  • Electricity

    Mailhol Electricité
  • Swimming pool

    Ventura
  • Framework

  • More Specs Less Specs
© Philippe Ruault
© Philippe Ruault

Text description provided by the architects. Located in a residential neighbourhood north of Toulouse, the project sits on a 34x34m lot at a dead-end between two compact plots, in a heterogeneous and randomised suburban area.

© Philippe Ruault
© Philippe Ruault

The environment in which the building attempts to integrate itself is characterised by a stark contrast between the disordered sprawl of the suburban estate and the seemingly limitless international golf course of Toulouse. These two distinct elements led to a radical implementation strategy regarding limits, proximity and vis-à-vis on one hand, and the course on the other hand. Within the regulatory constraints of this situation, it aimed to exploit the potential of the site as far as possible.

© Philippe Ruault
© Philippe Ruault

The –atypical- architectural concept defines this pavilion as a support for multiple purposes and uses. The building aims to be a place for reception, work, meeting, exhibition, creation or accommodation, while being enjoyed and considered as a living space.

© Philippe Ruault
© Philippe Ruault
Floor Plan
Floor Plan
© Philippe Ruault
© Philippe Ruault

The project consists of three overlaid boxes open in a unique direction towards the artificial landscape of the golf course, and offers a more exclusive central space. Each space aims to dispose of technical constraints to host diverse functions; specific and adaptive at the same time. So, rooms such as the bedrooms with bathroom/offices do not readily identify themselves but are rather characterised by their ambience and coherence with the project as a whole. The vast transparent volume of the living/meeting/gathering room opens fully towards the paved patio and its swimming pool on one side, and towards the terrace overlooking the golf course on the other. The workshop is an autonomous unit, hence its specific treatment. It resonates nevertheless with the common concept by offering a multipurpose space. This big volume is lit by a large window facing north, while polycarbonate cladding adds a certain vibrancy to the walls. It extends outside as an “exterior plaza” to host receptions or exhibit art pieces.

© Philippe Ruault
© Philippe Ruault
Section
Section
© Philippe Ruault
© Philippe Ruault

An unassuming building, whose sobriety can not pass for austerity given its generous dimensions, materials, textures, light and views, this house yet reveals a high level of exigency and a great deal of precision. Two qualities that, however, do not make it a rigid, frozen or defined project.  The goal of the architects was not to be minimal or overly aesthetic, even though the resulting image is ambiguous due to the absence of signs and to functions’ evanescence. The project displays a fluid spatiality evidenced by discrete openings and circulations routes, a concealed staircase, and windows that seem to fade to embrace the landscape better.

© Philippe Ruault
© Philippe Ruault

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
PPA architectures
Office
Cite: "Pavilion M / PPA architectures" 30 Sep 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/774397/pavilion-m-ppa-architectures/> ISSN 0719-8884