the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Installation
  4. United States
  5. Nomad Studio
  6. 2015
  7. Green Varnish / Nomad Studio

Green Varnish / Nomad Studio

  • 11:00 - 1 October, 2015
Green Varnish / Nomad Studio
Green Varnish / Nomad Studio, © David Johnson
© David Johnson

Courtesy of Nomad Studio Courtesy of Nomad Studio Courtesy of Nomad Studio © Jarred Gastreich + 31

  • Consultants

    Iria Perez and Assoc., LIA Engineering
  • Assembly Team

    Collab - Portico, Green Roof Blocks
  • More Specs Less Specs
© Jarred Gastreich
© Jarred Gastreich

Text description provided by the architects. The studio is in process of preparing the second stage, to be installed in May 2016. Both concepts, which will be interrelated, are part of a work structured into two acts.

Green Varnish, designed by landscape architecture firm nomad studio, is the first installation of its kind which is located in the courtyard of CAM in Saint Louis, with the aim of completely transforming and altering the space. A green fabric made up of thousands of plants floats in the space, symbolically covering the inconvenient facts of society. The structure occupies approximately 200 square metres and has turned the courtyard into an exuberant sculpture filled with life. It is a natural tapestry which plays with the architectural space, while provoking it.

Courtesy of Nomad Studio
Courtesy of Nomad Studio

This project has been directed by William E. Roberts and Laura Santín, founding Partners of nomad studio, known for its intuitive approach of combining contemporary art and design with natural elements. Their work, which has been internationally awarded, has mainly focused on projects closely related to the social and environmental impact of landscape architecture.

Veneer Plan + Elevation
Veneer Plan + Elevation

Truss Details Truss Layout Plan Layout Plan View 4 + 31

The Green Varnish Installation

With Green Varnish, nomad studio explores the necessity of hiding inconvenient realities with politically correct beauty. A spectacular green fabric elegantly floats over the floor of the museum's courtyard.

© David Johnson
© David Johnson

With this installation, William and Laura reflect on society's tendency to ignore and hide any relevant information which represents an inconvenience. In this specific case, on how our lifestyle is altering natural systems. We live in denial within vanishing landscapes, refusing to accept reality. Landscapes are gradually ceasing to be operative in their ecological structures and therefore, will transition into a completely different landscape in search of a new ecological order.

© David Johnson
© David Johnson

For William and Laura: “Deep inside the collective awareness, it is clear we need to overcome major changes in order to cope with climate change. Currently, our response is completely reactionary and we mainly express it in two different manners: pure rejection or some form of green shift that enables us to continue business as usual.”

© David Johnson
© David Johnson

With Green Varnish nomad studio is making an ironic gesture towards the ‘greening’ trend camouflaged beneath the mantra of sustainability, resilience and other words which are often abused in the current world of design.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Green Varnish / Nomad Studio" 01 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/774340/green-varnish-nomad-studio/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© David Johnson

绿毯 / Nomad Studio