the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Community Center
  4. France
  5. Bandapar architecture
  6. 2015
  7. Community Centre in Billère / Bandapar architecture

Community Centre in Billère / Bandapar architecture

  • 15:00 - 1 October, 2015
Community Centre in Billère / Bandapar architecture
Community Centre in Billère / Bandapar architecture, © Adrià Goula
© Adrià Goula

© Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula + 20

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Text description provided by the architects. The community centre is a key-element of the city, being located between a true urban area and an A-listed park. It answers three main issues:

- how to create a true meeting place for the town as the whole, while bridging a 6m high level gap

- how to offer qualitative transition from the city to the park, from urban to wild

- how to dissolve within the existing landscape and disappear from neighbours’ eyes

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Two main features define the architectural solution: on the outside a generous pedestrian path offers both distance from the neighbours and sufficient light to semi-underground level.

First Floor Plan
First Floor Plan

On the inside, the central hall follows the same direction, stretching from the urban square to a belvedere onto the park. This hall gives access to various services with specific degrees of intimacy (community centre, kindergarten, centre for youth, associative spaces), while being a gathering place with abundant light.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The envelope of the building is multifaceted, with various angles to answer different conditions, to reduce visual impact and to maximize views to the outside. 

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The result is visually discreet building that offers numerous relations to the park and the city, all in accordance to the various functions it hosts.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Community Centre in Billère / Bandapar architecture" 01 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/774237/community-centre-in-billere-bandapar-architecture/> ISSN 0719-8884