All
Projects
Products
Events
Competitions

Naples Botanical Garden Visitor Center / Lake|Flato Architects

Naples Botanical Garden Visitor Center / Lake|Flato Architects

© Lara Swimmer © Lara Swimmer © Lara Swimmer © Lara Swimmer + 11

  • Sustainability: LEED Gold Certification
  • Landscape Architect: LandscapeDE
  • Civil: Stantec
  • Mep: TLC Engineering
  • Structural: Datum Engineers
  • General Contractor: Manhattan Construction Florida
  • Leed Consultant: Spinnaker Group, Inc.
More Specs Less Specs
© Lara Swimmer
© Lara Swimmer

Text description provided by the architects. The Naples Botanical Garden Visitor Center, sits delicately upon a world class, 160-acre botanical garden. The vision for the gardens sought to preserve 160-acres of natural resources from conversion to urban development space. The visitor center continues a legacy of preservation by partnering with local ecosystem in an environmentally responsible way. Wooded pavilions crafted from local and durable sinker cypress entwine throughout lush gardens and plant collections to create an immersive and engaging experience for visitors and researchers as well as an enticing venue for events.

© Lara Swimmer
© Lara Swimmer

As visitors enter through an intimate walkway that meanders through plantlife, buildings are scaled as a back-drop to the larger landscape and the program is broken down into a series of smaller buildings so visitors will be continually engaged by the restored natural habitats. The visitor center has 14,000-square-feet of interior space for ticketing, retail, exhibit and cafe/dining with 16,000-square-feet of exterior areas. All circulation exterior with trellised gathering spaces, the center is immersed in restored natural habitats and Gardens with Latitude — lush vegetation from seven tropic regions weaves throughout the park demonstrating habitat diversity.

© Lara Swimmer
© Lara Swimmer
Floor Plan
Floor Plan
© Lara Swimmer
© Lara Swimmer

The garden’s spine, a corridor of aquatic plants, the River of Grass pays reverence to the Everglades — South Florida’s most dominant landscape feature — while it filters stormwater at the heart of the garden. Walkways thoughtfully terminate onto pavilions that overhang and float in lush fields of flora. Providing strong contextual place to the garden, a wood-paneled Prow above the cultivated greenery gives visitors views of Everglade palms below and distant glimpses of sawgrass wetlands beyond.

© Lara Swimmer
© Lara Swimmer

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 4820 Bayshore Dr, Naples, FL 34112, USA

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Naples Botanical Garden Visitor Center / Lake|Flato Architects" 27 Sep 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/774181/naples-botanical-garden-visitor-center-lake-flato-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Lara Swimmer

那不勒斯植物园游客中心 / Lake|Flato Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.