the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Wellbeing
  4. United States
  5. goCstudio
  6. 2015
  7. Ritual House of Yoga / goCstudio

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Ritual House of Yoga / goCstudio

  • 17:00 - 1 October, 2015
Ritual House of Yoga / goCstudio
Ritual House of Yoga / goCstudio, © Kevin Scott
© Kevin Scott

© Kevin Scott © Kevin Scott © Kevin Scott © Kevin Scott + 18

  • Architects

  • Location

    608 19th Ave, Seattle, WA 98122, USA
  • Area

    1350.0 ft2
  • Project Year

    2015
  • Project Team

    Jon Gentry AIA, Aimée O’Carroll ARB
  • Contractor

    Thomas Fragnoli
  • Engineer

    J Welch Engineering, Josh Welch PE
  • Lighting

    Coruscate Lighting Consulting, Megan Strawn
  • More Specs Less Specs
© Kevin Scott
© Kevin Scott

Text description provided by the architects. Inhabiting a 1909 historic masonry building in Seattle's vibrant Capitol Hill neighborhood, Ritual House is amongst a number of new businesses making 19th Avenue East their home. The weathered brick storefront of Ritual House, works in contrast to the light modern interior beyond, which spans from street to alley. Residing between a coffee shop to the north and a Jujitsu school to the south, it is the first yoga studio opened by the Ritual House owners.

© Kevin Scott
© Kevin Scott

The space was a blank slate with a simple brief; a 40+ person yoga studio, two changing rooms, check-in desk, retail and space for transitioning between classes. The division of a long narrow open plan called for a creative solution to fulfil the owners requirements. The insertion of a central organising structureallows for separation of the studio space and front of house, with a large sliding wall on its east face.

Floor Plan
Floor Plan

This plywood box incorporates the new programmatic elements while simultaneously managing the circulation of the space which peaks and troughs throughout the day. The plywood box hovers between the exposed LVL wood rafters above and oak floors below and incorporates a built in wall of custom storage cubes on its south side, flanking a transition space.

© Kevin Scott
© Kevin Scott

The sliding wall on the east face of the plywood box works to serve several functions. Primarily it is used for visual and acoustical privacy, closing off the studio when class is in session. A smaller pilot door is located in the sliding wall to allow latecomers a chance to slip into class with less disturbance. Between classes the sliding wall accommodates the exchange of students with a clear opening of 9’through the transition space. The sliding wall  also allows to naturally vent the space with large operable windows on both the east and west facing glazed walls.

© Kevin Scott
© Kevin Scott

The introduction of LVL rafters throughout the space creates a natural rhythm which draws the eye from street to alley when the sliding wall is open. The rafters are also intrinsic to the lighting design; LED strips run the length of the rafters, pointed toward the ceiling to create a gentle glow ideal for inducing a meditative state. The rafters also accommodate structural load and can be used for aerial yoga as well as for hanging display racks in the entry area where there is a small element of retail required.

© Kevin Scott
© Kevin Scott

A century old board-formed, cast-in-place concrete wall was revealed and retained during the construction process. Hand scraped and sandblasted over three days, the beauty of the wall was revealed after being covered by layers of plaster and paint added over the last hundred years. The texture of the concrete catches the western sun and provides balance to the smooth faced plywood casework and painted walls as well as recalling the history of the building.

© Kevin Scott
© Kevin Scott

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
goCstudio
Office
Cite: "Ritual House of Yoga / goCstudio" 01 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/774176/ritual-house-of-yoga-gocstudio/> ISSN 0719-8884