the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Library
  4. Réunion
  5. Peripheriques Architectes
  6. 2015
  7. Media Library St Paul / Peripheriques Architects

Media Library St Paul / Peripheriques Architects

  • 05:00 - 22 September, 2015
Media Library St Paul / Peripheriques Architects
Media Library St Paul / Peripheriques Architects, © Luc Boegly
© Luc Boegly

© Luc Boegly © Luc Boegly © Luc Boegly © Luc Boegly + 30

  • Architects

  • Location

    Chaussée Royale, 97460 Saint Paul, Ile de la Réunion, France
  • Design Team

    Emmanuelle Marin, David Trottin, Anne-Françoise Jumeau
  • Area

    4567.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Project Manager

    Juliette Bonnamy
- With : Charlotte Lefebvre, Alfredo Luvison, Claire Oiry, Emily Murphy, Timothée Kazmierczak, Pierre Tignon, Karine Bergevin, Camille Isaac-Dognin, Charline Lalanne, Guillaume Guilbert
  • Project Management

    SEDRE for Saint-Paul city
  • BET TCE-ECO-HQE-VRD

    Egis Océan Indien
  • Acoustic Research Department

    Peutz & Associés
  • Landscape Designer

    Zone Up
  • Artist

    Michel Batory
  • 3D Pictures

    L’autre Image
  • More Specs Less Specs
© Luc Boegly
© Luc Boegly

Text description provided by the architects. The new media library structures “the gateway” of Saint-Paul city. Its location choice comes as an urban answer to the need of a strong identity in the landscape scale. This building has to become a cultural landmark, through information and training, as well as a visual one through its architecture.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

Located between sea and mountain, the building shape is a 34m side cube. The idea of an urban landmark is enhanced by a strong aesthetic vocabulary of the volume related to the ”book” media: façades are structured by a stack of wavy lines reminiscent of the book pages pattern. Those “pages” are solar shading systems vibrating around the construction. It generates a warm filtered light, maintaining an optimum thermal comfort. This is reinforced by façades made of louvres window blades which creates openings to naturally ventilate the building.

© Luc Boegly
© Luc Boegly
First Floor Plan
First Floor Plan
© Luc Boegly
© Luc Boegly

In this book, some pages opens like eyes to create chapters, that structures the building : The lobby of the media center, the garden, and the several terraces spread over the top levels molds some lookouts on the Indian Ocean landscape. As book illustrations, the ceilings of the levels reveals some pictures by Michal Batory about medias and Reunion’s heritage.

© Luc Boegly
© Luc Boegly
Section
Section
© Luc Boegly
© Luc Boegly

On the floor, some planted islets designed like organic shapes are surrounded by benches, that invites to take a break. The garden places the media center into a pleasant journey in the district.

Detail
Detail

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Peripheriques Architectes
Office
Cite: "Media Library St Paul / Peripheriques Architects" 22 Sep 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/773936/media-library-st-paul-peripheriques-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Luc Boegly

法国圣保罗媒体图书馆 / Peripheriques Architects