the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurant
  4. Australia
  5. PNEUARCH
  6. 2015
  7. Makan Place / PNEUARCH

Makan Place / PNEUARCH

  • 17:00 - 17 September, 2015
Makan Place / PNEUARCH
Makan Place / PNEUARCH, © Jack Lovel
© Jack Lovel

© Jack Lovel © Jack Lovel © Jack Lovel © Jack Lovel + 23

  • Architects

  • Location

    Werribee St, Werribee VIC 3030, Australia
  • Design Team

    Nelson Lee, Thomas Khoo, Arfann Ali, Kate Chew, Joe Ng
  • Area

    300.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Builder

    Alfion Deco
  • Structural Engineer

    I.Structd
  • Mechanical Engineer

    Tj Consulting
  • Graphic Branding

    Hue Studio
  • More Specs Less Specs
© Jack Lovel
© Jack Lovel

Text description provided by the architects. Makan Place is an interpretation Old Malacca during British colonialisation. With mainly Chinese-Malay inhabitants in Malacca that formed the norm of traditional dwelling, the Colonial government added a touch of European style that intertwined with the implemented cultural depiction of the city’s vernacular architecture. The formulation of traditional space in Old Malacca consists of a ‘five-foot-way’, transitional entrance and an internal courtyard, with a hint of European essence. These features from differing cultures create a blend of sophistication to the standard residency.

© Jack Lovel
© Jack Lovel
Floor Plan
Floor Plan
© Jack Lovel
© Jack Lovel

Makan Place emphasises on the ‘five-foot-way’, which was a unique feature of Malaya’s shop houses that was stipulated by Sir Stamford Raffles, the governor of Old Malacca, to have walkways that protect pedestrians from the hot tropical sun and rain. The restaurant’s entrance adopts this distinct characteristic as to shape suspense and patience upon entering. The modern Malaysian vestibule provides an introduction to the warm ambience through the extensive use of timber in various shades, as well as tilt-up and louvered windows that frame the interior and exterior views as a form of dialectic style between customers and the space. Amongst the walls is an intricate motif that is repeated throughout the restaurant, to portray the aspiration of European influence.

© Jack Lovel
© Jack Lovel

The tactility of timber columns with its natural aged wood grain pattern enhances the traditional atmosphere of Malacca that is embedded in its history and culture. The central courtyard is resembled through the transition of different flooring material, with increased ceiling height to further accentuate the colonialist ambience.

© Jack Lovel
© Jack Lovel

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
PNEUARCH
Office
Cite: "Makan Place / PNEUARCH" 17 Sep 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/773814/makan-place-pneuarch/> ISSN 0719-8884