the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cultural Architecture
  4. Spain
  5. Pardo Tapia Arquitectos
  6. 2013
  7. Málaga Museum / Pardo Tapia Arquitectos

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Málaga Museum / Pardo Tapia Arquitectos

  • 03:00 - 22 September, 2015
  • Translated by Lorena Quintana
Málaga Museum / Pardo Tapia Arquitectos
Málaga Museum / Pardo Tapia Arquitectos, © Roland Halbe
© Roland Halbe

© Roland Halbe © Roland Halbe © Roland Halbe Courtesy of Pardo Tapia Arquitectos + 21

  • Architects

  • Location

    Málaga, Spain
  • Project Architects

    Fernando Pardo Calvo, Bernardo García Tapia, Ángel Pérez Mora
  • Project Area

    18451.0 m2
  • Project Year

    2013
  • Photographs

  • Collaborators

    Stefano Presi, Stefania Albiero, David Marsinyach Ros, Elena Castillo Viguri, Roberto Ortiz de Landázuri Monagas.
  • Technical Architect

    Pedro Montes
  • Construction

    SACYR S.A.U
  • Construction Budget

    26.007.017,87 Euros
  • Cost per m2

    1.409,44 Euros / m2
  • Client

    Gerencia de Infraestructuras y Equipamientos de Cultura. Ministerio de Cultura de España
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Pardo Tapia Arquitectos
Courtesy of Pardo Tapia Arquitectos

Text description provided by the architects. To recover the city for the city.

Palacio de la Aduana, located in the heart of Malaga, in the cultural hub with iconic elements such as the Cathedral, the port, the Roman Theater and the Alcazaba, among others, is a witness and protagonist of the last two centuries of the city.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

This, together with the undeniable architectural value of this neoclassical building, completed in 1829, makes it more than adequate to turn it into Museum of Fine Arts and Archaeology of Malaga. In any case, despite all the advantages listed, a series of performances were necessary in the global building aimed at enabling its use as a museum.

© Roland Halbe
© Roland Halbe

These were developed in the following areas:

Urban:

The palace had lived so far absorbed, turned inside with difficult access. Its presence and use had become an oppressive expression in the past. It is therefore understood as a fundamental objective of integration with its environment so that the formal and historical city could access the interior, by opening its doors and windows. The new urban connections, access and the connection of external and internal spaces respond to this.

Site Plan
Site Plan

Architectural:

The project is designed from the respect and promotion of the historical and monumental condition of the building, looking for a perfect match as an instrument of compliance with the objectives assigned to it, while being aware of the architectural moment in which we operate, so the dialogue between historical and contemporary was an essential premise.

© Roland Halbe
© Roland Halbe

The works are thus defined as follows:

General interventions: the Palacio de la Aduana suffered a terrible fire in 1922 which saw the biggest transformation in its history in the appearance and layout of the building. The upper floors were burned, disappearing the roof and intermediate floors. In the reconstruction that took place afterwards, these were replaced with a metal structure and a flat roof, so the original proportions of the building changed.

Section
Section

The works carried out recently are:

1º emptying the cubic volume and eliminating added structures to the level at which the original elements (ground floor vaults and first floor) and all facades were preserved.

© Roland Halbe
© Roland Halbe

2º building a new volume, to be inserted between existing facades and by separating them in tension with existing horizontal floor plans and vertical walls, giving place to the necessary space.

Model 3
Model 3

The project has also solved the general circulation system, both of people and of cultural goods, as well as distribution facilities throughout the museum. This has been possible thanks to the construction of three cores, each with a specialized use (public use of the museum, the museum closed for public use and internal use) and the completion and upgrading of its historical stairs, thus completing the chance to visit the entire building.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Pardo Tapia Arquitectos
Office
Cite: "Málaga Museum / Pardo Tapia Arquitectos" [Museo de Málaga / Pardo Tapia Arquitectos] 22 Sep 2015. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/773791/malaga-museum-pardo-tapia-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.