the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. B.E Architecture
  6. 2015
  7. Bass Street Residence / B.E Architecture

Bass Street Residence / B.E Architecture

  • 17:00 - 16 September, 2015
Bass Street Residence / B.E Architecture
Bass Street Residence / B.E Architecture, © Melany Wimpee
© Melany Wimpee

© Melany Wimpee © Melany Wimpee © Melany Wimpee © Melany Wimpee + 17

© Melany Wimpee
© Melany Wimpee

Text description provided by the architects. A stacked rectilinear form, Bass Street Residence uses a series of subtly angled walls in opposing directions so the building composition creates a slight sense of tension between the property’s two key outlooks. A singular cutout in the front façade angles towards distant water views from the master bedroom.

© Melany Wimpee
© Melany Wimpee

In the opposing corner a private, elevated outdoor terrace is a quiet retreat that appreciates the sculptural native trees behind the site.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Tucked below the outlooks, the lower level of the house is designed to around the client’s love of gardening. Oversized sliding doors line the back living areas opening onto the large gardens. The glazed side along the hallway is adjacent to the planted pool terrace that acts as a water feature as you navigate the house.

© Melany Wimpee
© Melany Wimpee

Referencing the building’s natural surroundings, all surfaces are covered in timber, giving a singularity to the materiality throughout the project and creating a subtle emphasis to the building’s shifting form. The cladding is carried on to the horizontal surfaces including the decking and finely detailed thin, triangular soffits between the surfaces.

First Floor Plan
First Floor Plan

The constant rhythm of the vertical striping in the timber cladding creates an understated illusion expressing differences in the uneven planes as the building recedes. The natural quality of the timber adds texture to the sharp angular shadow lines.

© Melany Wimpee
© Melany Wimpee

The use of timber carries into the interior areas with timber flooring and detail. The lower level of the house in comprised of flexible-use spaces with separate studies and generous guest accommodation as well as open plan living spaces looking out to the gardens. The entire upper level is dedicated to the master bedroom and ensuite to be open, yet private positioned to take advantage of the site’s views.

© Melany Wimpee
© Melany Wimpee

View the complete gallery

About this office
Cite: "Bass Street Residence / B.E Architecture" 16 Sep 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/773709/bass-street-residence-be-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.