The Alpine Pranburi / Beautbureau

The Alpine Pranburi / Beautbureau

The Alpine Pranburi  / Beautbureau - GardenThe Alpine Pranburi  / Beautbureau - Table, ChairThe Alpine Pranburi  / Beautbureau - Fence, Handrail, DeckThe Alpine Pranburi  / Beautbureau - Door, ChairThe Alpine Pranburi  / Beautbureau - More Images+ 15

Prachuap Khiri Khan, Thailand
  • Architects: Beautbureau
  • Area Area of this architecture project Area :  270
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2015
  • Photographs
    Photographs :Spaceshift Studio
More SpecsLess Specs
The Alpine Pranburi  / Beautbureau - Stairs, Garden, Handrail, Deck
© Spaceshift Studio

Text description provided by the architects. The Alpine is a private beachfront residence for an interethnic family of four, located on the Pranburi Beach, Prachuap Khiri Khan Province, Thailand. The house bears the imprints of two cultures that are rooted in two disparate geographies and climates: the oceanic Tropical and the mountainous Alpine.

The Alpine Pranburi  / Beautbureau - Garden
© Spaceshift Studio

The house reflects first and foremost the family’s casual lifestyle and love of the outdoors. The compact, aqua-centric residence addresses its immediate adjacency to the sea, echoing the vast natural body of water with its own aquatic components: a swimming pool, an outdoor shower, and a rooftop Jacuzzi overlooking the sea.

The Alpine Pranburi  / Beautbureau - Image 18 of 20
Ground Floor Plan

Two building volumes sit along the east-west axis of the long, narrow plot of land, separated by a small Frangipani courtyard on the ground floor yet connected by a wooden bridge on the upper floor. The single-storey beachfront pavilion adjacent to the swimming pool houses the living + dining + kitchen quarter, rooftop deck and Jacuzzi.

The Alpine Pranburi  / Beautbureau - Windows, Facade, Handrail, Balcony
© Spaceshift Studio

Its horizontality allows a panoramic sea view for the master bedroom on the second floor of the two-storey streetfront volume; the lower level of which is occupied by the guest quarter and service functions.

The Alpine Pranburi  / Beautbureau - Table, Chair
© Spaceshift Studio

The house sits lightly and humbly on the beach amidst local sea pines. One existing tree lining the street becomes an adopted part of the driveway, forming an axis from the street toward the sea. Moments of interplay between the modest house and its splendid natural surroundings are aplenty—the sounds of the wind and the tides supplement its quiet presence; dramatic colors of the vast open sky provide ever-changing backdrops; dancing shadows of neighboring trees lend ephemeral patterns to its unassuming facades.

The Alpine Pranburi  / Beautbureau - Image 19 of 20
Second Floor Plan

Constructed by a local builder on a modest budget, the structure is in situ post-and-beam concrete, infilled with brick masonry walls. The material palette is limited to unpainted cement plaster, wooden accent elements, stone tiles, and white terrazzo interiors. 

The Alpine Pranburi  / Beautbureau - Fence, Handrail, Deck
© Spaceshift Studio

Vertical striations of the cement plastered facades, wooden wall panels and wooden slats make reference to the forests of Pranburi and those of the European Alpine Region the family holds dear. Through a veil of vertical wooden slats, a forest superimposes onto the sea.

The Alpine Pranburi  / Beautbureau - Forest
© Spaceshift Studio

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "The Alpine Pranburi / Beautbureau" 16 Sep 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/773632/the-alpine-pranburi-beautbureau> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.