the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Austria
  5. Maximilian Eisenköck
  6. 2015
  7. Lake House / Maximilian Eisenköck

Lake House / Maximilian Eisenköck

  • 04:00 - 14 September, 2015
Lake House / Maximilian Eisenköck
Lake House / Maximilian Eisenköck, Courtesy of Maximilian Eisenköck
Courtesy of Maximilian Eisenköck

Courtesy of Maximilian Eisenköck Courtesy of Maximilian Eisenköck Courtesy of Maximilian Eisenköck Courtesy of Maximilian Eisenköck + 21

    Courtesy of Maximilian Eisenköck
    Courtesy of Maximilian Eisenköck

    Text description provided by the architects. The Neufeldersee - a small lake about 30 minutes away from Vienna, Austria – located between 2 small mountain regions offers an ideal space for summer recreation. The horseshoe-shaped building with a floor space of 220m² is located on the shores of the small lake which was created by flooding an open-cast mine in 1932. It is owned by the royal Esterházy family.

    Courtesy of Maximilian Eisenköck
    Courtesy of Maximilian Eisenköck

    The center of the building is a courtyard in the middle - the patio - which is enclosed by 3 sides of the building and only opens for the water and the evening sun out.

    Section
    Section

    Wood as main building material was chosen from the outset of the whole process of design. It was the only way to get the complex geometry done without cold spots and with the demanded slim dimensions.

    Courtesy of Maximilian Eisenköck
    Courtesy of Maximilian Eisenköck

    First, the prefabricated wooden elements were placed on the foundation plate. The façade was made like a Japanese ornament with black straps. The resulting fields fill the African Okume plates.

    Ground Floor Plan
    Ground Floor Plan

    Large glass elements were created on the north side - not least in order to provide the optimal light painting residents available.

    Courtesy of Maximilian Eisenköck
    Courtesy of Maximilian Eisenköck

    The only large-scale southern glazing is located in the area of ​​natural shadowing by the neighboring building making further shading unnecessary. In some places the height of the glazing reaches up to the top of the building itself and dematerialized itself in this manner.

    Courtesy of Maximilian Eisenköck
    Courtesy of Maximilian Eisenköck

    Ecology.

    Another ecological approach can be found - beyond high component insulation values ​​- in the form of an optimized and space-saving and sensible zoning of the living areas.

    Courtesy of Maximilian Eisenköck
    Courtesy of Maximilian Eisenköck

    Being a summer house shelter from the sun surpassed the need for a large south-facing exposure . All expansive glazings were created on the north side - not least in order to provide the ideal light for the painting residents.

    Particularities.

    Slim construction - Attica lots construction - even with sliding elements.

    Courtesy of Maximilian Eisenköck
    Courtesy of Maximilian Eisenköck

    Intricate structures rather than uniform thermal insulation composite facade. Today's construction and the relocation of the building-budget towards building mechanization often compels architects to pragmatism – we want to change that in our design. We want to invest in the design, the shape und the surfaces more than in its technical features.

    Facade Detail
    Facade Detail

    In this project it meant that high quality products could be installed while keeping a reasonable budget. The weighting was towards high architectural quality combined with achieving a low amount of square meters trough a clever floorplan.

    Courtesy of Maximilian Eisenköck
    Courtesy of Maximilian Eisenköck

    View the complete gallery

    About this office
    Maximilian Eisenköck
    Office
    Cite: "Lake House / Maximilian Eisenköck" 14 Sep 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/773499/lake-house-maximilian-eisenkock/> ISSN 0719-8884
    Courtesy of Maximilian Eisenköck

    奥地利湖畔别墅 / Maximilian Eisenköck

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.