We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Restoration of a Farm in the French Alps / Pierre-Doucerain + Adrien Felix-Faure

Restoration of a Farm in the French Alps / Pierre-Doucerain + Adrien Felix-Faure

Courtesy of Pierre-DoucerainCourtesy of Pierre-DoucerainCourtesy of Pierre-DoucerainCourtesy of Pierre-Doucerain+ 32

Villefranche-sur-Mer, France
  • Tilesetters : David Grange
  • Insulation : Bâti-vert
  • Mason, Carpenter : Stgm
  • Woodworker : M.Berthuin, Invernizzi
  • Collaborator : Adrien Felix-Faure architect
  • City : Villefranche-sur-Mer
  • Country : France
More SpecsLess Specs
Courtesy of Pierre-Doucerain
Courtesy of Pierre-Doucerain

Text description provided by the architects. In 2012, Mr and Mrs S. bought an old farm in a stone village located at 1550 meters high in the French Alps. Being mountain lovers, this Parisian couple wishes to have at their disposal for their children and themselves a residential place in the core of the mountains.

Courtesy of Pierre-Doucerain
Courtesy of Pierre-Doucerain

The village is outstanding for its solid architecture, its stone squat houses huddled all together to protect themselves from the cold weather. They are separated by narrow steep staired streets allowing the water to flow when the snow melts. The walls are made whith flat stone slabs; they look dark and austere but they are brightened by the quartz veined granite.

Floor Plan
Floor Plan

The actual building is located at the south west extremity of the village and it opens on a large view to the south. Like the traditional houses of the place, it sets in the rather steep slope like a balcony opening to the landscape. The living part, downstairs, opens in rue Ste-Anne. Upstairs, the barn opens northward on rue des Bienheureux.

Courtesy of Pierre-Doucerain
Courtesy of Pierre-Doucerain

The first sketches rapidly showed how important it was to move the main entrance of the house to the high street, giving therefore the feeling to lengthen the streets of the village through the house.

Floor Plan
Floor Plan

In the same mind, we chose to use stone for the grounds inside the house. We played with the strates, layers, textures, colours (Luzerne stones and slates were mixed) and with a certain roughness of this material, so that you can imagine this ground has been there for ever and will survive walls and white hanging volumes.

Courtesy of Pierre-Doucerain
Courtesy of Pierre-Doucerain

Sheltered in these volumes, the bedrooms are separated by a vertical rift which crosses the house through and through. Spectacular, this device offers sights toward the south from the first floor, flooded with light the living room, the kitchen and the dining room wich occupies the low level.

Courtesy of Pierre-Doucerain
Courtesy of Pierre-Doucerain

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Restoration of a Farm in the French Alps / Pierre-Doucerain + Adrien Felix-Faure" 12 Sep 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/773453/restructuration-of-a-farm-in-the-french-alps-pierre-doucerain> ISSN 0719-8884
Courtesy of Pierre-Doucerain

法国阿尔卑斯山农场改造项目 / Pierre-Doucerain

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.