Lycee François Truffaut Multi-purpose Hall / f.au

Lycee François Truffaut Multi-purpose Hall / f.au

Lycee François Truffaut Multi-purpose Hall / f.au - FacadeLycee François Truffaut Multi-purpose Hall / f.au - Image 3 of 23Lycee François Truffaut Multi-purpose Hall / f.au - Windows, HandrailLycee François Truffaut Multi-purpose Hall / f.au - Steel, BeamLycee François Truffaut Multi-purpose Hall / f.au - More Images+ 18

  • Project Manager Architect : Gabriel Lefèvre
  • Study Team Offices Opc : Inteco
  • Technical Details : Galifret SARL, Godard-Cruard Charpente SAS
  • Study Team Offices Fluids : Isocrate
  • Study Team Offices Economy : Azeco
  • Study Team Offices Acoustics : Altia
  • Budget : 1,23 M€ HT
  • City : Challans
  • Country : France
More SpecsLess Specs
Lycee François Truffaut Multi-purpose Hall / f.au - Facade
© Philippe Ruault

Text description provided by the architects. The F. Truffaut high school in Challans (France) required a new multi-purpose hall shared with the city of Challans and another high school.

Lycee François Truffaut Multi-purpose Hall / f.au - Image 11 of 23
© Philippe Ruault

The new building  accommodates theatre, cinema, music, sport and examination room or classroom. Capacity was increased two times over the initial program (435 m2 instead of 245 m2, excluding the courtyard). 

Lycee François Truffaut Multi-purpose Hall / f.au - Image 16 of 23
Floor Plan

Equipment and furniture are mobile, the telescopic stands allow more flexibility. Interior atmosphere can be adapted to the individual needs, from total darkness to the daylight. 

Lycee François Truffaut Multi-purpose Hall / f.au - Facade
© Philippe Ruault

The volume is oriented in the east-west direction. It encloses the entrance hall and the main hall. It is a wooden box, throughout open that gives rhythm, materiality and patterns. To achieve clarity and simplicity, the sound-absorption structure is placed in the second layer under the roof. 

Lycee François Truffaut Multi-purpose Hall / f.au - Image 20 of 23
Section AA
Lycee François Truffaut Multi-purpose Hall / f.au - Image 21 of 23
Section BB

This provision is implement with a surrounding gallery, which connects different functions: entrance, toilets, technical area, storage etc. Moreover, the gallery is the dynamic support of the thermal control, during summer and winter. 

Lycee François Truffaut Multi-purpose Hall / f.au - Image 9 of 23
© Philippe Ruault

The LCB (low consumption building) status is reached by its bioclimatic envelope. It consists of natural ventilation and lightning as well as plants that cover the building from the south and the roof extended to the west. 

Lycee François Truffaut Multi-purpose Hall / f.au - Image 8 of 23
© Philippe Ruault

The plywood used in the thick shell is slightly varnished to provide more abstract look. As a result, the red color volume is a signal and a new landscape in a wooded environment and marks the entrance to the city.

Lycee François Truffaut Multi-purpose Hall / f.au - Windows, Handrail
© Philippe Ruault

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Challans, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Lycee François Truffaut Multi-purpose Hall / f.au" 14 Sep 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/773447/salle-polyvalente-du-lycee-francois-truffaut-fau> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.