All
Projects
Products
Events
Competitions

LUX / jais arkitekter

LUX / jais arkitekter

© Ole Jais © Ole Jais © Ole Jais © Ole Jais + 31

  • Architects: jais arkitekter
  • Area Area of this architecture project Area: 18000.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2014
  • Photographs photographs: Ole Jais
© Ole Jais
© Ole Jais

Text description provided by the architects. LUX is based on human behavior and social needs; to see and to be seen. It serves as a place that encourages contact, yet you can find secluded study areas that offer views of the flow in the building. An important ambition from the university side was to create a modern learning environment that simultaneously acts as a stimulating contribution to city life around Lund’s urban strategy “Science Road”.

© Ole Jais
© Ole Jais

Together with its neighbor SOL, LUX creates a new Humanities and Theology campus.

© Ole Jais
© Ole Jais

To encourage spontaneous meetings, the main flow in the building is placed around the central entrance hall. The central hall becomes the natural living room of the building. From the entrance hall, which stretches around the circular inner yard, you can reach all the vital parts of the building. This is where entrances lead, it contains a café, study sites and the research library entrance.

Diagram 3
Diagram 3
Axonometric
Axonometric

The library offers different study situations. Depending on what privacy you prefer it provides you with views towards the entrance hall and out towards the green “Science Road”. In connection to the the central hall, there is also a handful auditoriums in different sizes, the largest holds 245 people.

© Ole Jais
© Ole Jais

The hall is given its special character because of its position between the old Zoologens (1917) national romantic brick facades, and the new building with a more open and modern design.

Section
Section

The existing brick buildings are powerful and beautiful, but had something of a complex internal logistics, which constrained an effective structural use. With extensions as well as "surgical" intervention in the existing, we created a new internal procedure, like the rest of the university, where old and new molds into a new exciting whole.

© Ole Jais
© Ole Jais

The facade is made of glass towards the open common parts, while the more secluded office parts is covered with slices of red granite ceramics, which alludes to the older houses brick architecture.

© Ole Jais
© Ole Jais

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Helgonavägen 3, 223 62 Lund, Sweden

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "LUX / jais arkitekter" 13 Sep 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/773441/lux-jais-arkitekter/> ISSN 0719-8884
© Ole Jais

瑞典隆德大学LUX教学楼 / jais arkitekter

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.