the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Dance Hall
  4. Germany
  5. gmp Architects
  6. 2015
  7. Ballet am Rhein / gmp Architekten

Ballet am Rhein / gmp Architekten

  • 11:00 - 11 September, 2015
Ballet am Rhein / gmp Architekten
Ballet am Rhein / gmp Architekten, © Marcus Bredt
© Marcus Bredt

© Marcus Bredt © Marcus Bredt © Marcus Bredt © Marcus Bredt + 16

  • Collaborators

    HOCHTIEF Solutions AG and HMI, BIG and Capatti Staubach
  • Design

    Volkwin Marg, Hubert Nienhoff, Kristian Spencker
  • Project Team

    Veit Lieneweg, Silvia Schneider, Michael Scholz, Ramona Schwertfeger, Elisa Rodriguez, Elke Glass, Katerine Witte, Daniel Tome
  • More Specs Less Specs
© Marcus Bredt
© Marcus Bredt

Text description provided by the architects. Located between the listed historic tramway depot and housing along Kopernikusstrasse, the compact buil- ding provides ideal conditions for rehearsal. The Oper’s approx. 50 professional dancers and the ballet school’s 55 students have at their disposal two ballet rooms with full-size stage dimensions, three smaller practice rooms as well as changing rooms, rest rooms, a physiotherapy room and an apartment for guest artists.

© Marcus Bredt
© Marcus Bredt

While the architectural expression of the new building is distinctly different from the heterogeneous back- drop created by the houses, giving the place a succinct appearance, the building volume – which recedes towards the south – creates a balance between the adjacent historic Rheinbahn depot and the twelve-meter high block with the stacked ballet rooms to the north.

Section AA
Section AA

The immediate architectural surroundings of the new building are characterized by historic industrial use. The architectural style and the associated materials and color scheme make deliberate reference to the industrial character of the place, giving the building its workshop and atelier ambiance.

© Marcus Bredt
© Marcus Bredt

As a workshop in the sense of an experimental and creative space and as a place of incompleteness in a posi- tive sense, the building is not embellished with a prominent color scheme in the quest for dominance. This approach is continued in the interior – color and materials are deliberately restrained and the walls are left in fair-faced concrete.

© Marcus Bredt
© Marcus Bredt

The building consists of the stacked, double-height ballet rooms and the associated functional areas arran- ged on three floors. The conspicuous cantilever of the western façade highlights the building's access from Merowinger Strasse. Here is the two-story foyer, the glass façade of which defines the entrance area, thus differentiating it from the fair-faced concrete façade of the building.

© Marcus Bredt
© Marcus Bredt

The foyer and the canteen welcome the visitor with generous access space, from where circulation areas lead through the building on all floors. The ballet rooms are accessed via generous entrance areas on the first and third floors, thereby avoiding any disturbance to the ongoing dance rehearsals in front of the mirror walls.

© Marcus Bredt
© Marcus Bredt

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Ballet am Rhein / gmp Architekten" 11 Sep 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/773368/ballet-am-rhein-gmp-architekten/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.